Değerli Öğretmenim,
Eğitim lideri olma yolculuğunuzda en önemli viraj olan EKYS (Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme Sınavı) hakkında bilmeniz gereken her şeyi, stratejik çalışma yöntemleriyle birlikte derledik.
Bu sınav, sadece bir yönetici seçimi değil, aynı zamanda okul işleyişine dair hukuki ve akademik yetkinliğinizi kanıtlama platformudur.
Mutlaka ezberlenmesi gereken "Mahşerin 4 Atlısı":
Kanun maddeleri sıkıcıdır. Bunları hikayeleştirerek veya kodlayarak çalışın.
ÖSYM'nin soru dili standarttır. Son 5 yılın EKYS sorularını mutlaka "çözümleyerek" bitirin. Sadece doğru şıkkı değil, yanlış şıkların neden yanlış olduğunu da analiz edin.
Öğretmen olduğunuz için "Ben bunları biliyorum" tuzağına düşmeyin. Yönetim süreçleri, liderlik kuramları ve denetim modelleri, KPSS sürecinden farklı ve daha detaylı sorulabilir.
Yöneticilik; evrak imzalamaktan ibaret değil, bir okula ruhunu vermektir. Bu sınav hazırlığı, sadece bir koltuk için değil, mevzuata ve yönetime hakim, lider bir eğitimci olmak için atılan ilk adımdır.
Tüm öğretmen arkadaşlarımıza başarılar dileriz!
Eğitim lideri olma yolculuğunuzda en önemli viraj olan EKYS (Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme Sınavı) hakkında bilmeniz gereken her şeyi, stratejik çalışma yöntemleriyle birlikte derledik.
Bu sınav, sadece bir yönetici seçimi değil, aynı zamanda okul işleyişine dair hukuki ve akademik yetkinliğinizi kanıtlama platformudur.
1. EKYS Nedir ve Kimler Girebilir?
ÖSYM tarafından yapılan bu sınav, MEB'e bağlı okullarda Müdür veya Müdür Yardımcısı olmak isteyen öğretmenler içindir.- Soru Sayısı: 80 Soru
- Süre: 150 Dakika (2.5 Saat)
- Puanlama: Yanlışlar doğruları götürmez (ÖSYM kılavuzu her yıl kontrol edilmelidir, genelde bu şekildedir).
2. Sınav Konuları ve Soru Dağılımı (Neye Çalışmalı?)
Sınavın kaderini belirleyen en kritik nokta, hangi konunun ne kadar ağırlığa sahip olduğunu bilmektir.| Konu Başlığı | Ağırlık (%) | İpucu |
| Genel Kültür & Genel Yetenek | %35 | Türkçe, Tarih, Coğrafya ve Güncel Bilgiler (Vatandaşlık dahil). |
| Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi | %10 | Yakın tarih ve inkılaplar detaylı bilinmeli. |
| Değerler Eğitimi | %5 | Milli ve manevi değerler, karakter eğitimi. |
| Eğitim ve Öğretimde Etik | %5 | Öğretmenlik meslek etiği ilkeleri. |
| Eğitim Bilimleri | %35 | Okul yönetimi, program geliştirme, rehberlik, öğretim yöntemleri. |
| Mevzuat (Kanunlar ve Yönetmelikler) | %10 | Sınavın en belirleyici ve zorlayıcı kısmı burasıdır. |
3. "Mevzuat" Kısmında Hangi Kanunlara Bakmalıyım?
Adayların en çok zorlandığı bölüm burasıdır. "Mevzuat %10" gibi görünse de, eğitim bilimleri ve genel kültür sorularının içine yedirilmiş hukuk soruları da gelir.Mutlaka ezberlenmesi gereken "Mahşerin 4 Atlısı":
- 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu: (Memurun hakları, cezalar, izinler...)
- 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu: (Türk eğitim sisteminin anayasasıdır.)
- 222 Sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu: (Okula kayıt, devam-devamsızlık, cezalar.)
- 4483 Sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması: (Soruşturma izni kimden alınır, süreç nasıl işler?)
4. Altın Değerinde Çalışma Taktikleri
Strateji 1: "Mevzuatı Okuma, Kodla!"
Kanun maddeleri sıkıcıdır. Bunları hikayeleştirerek veya kodlayarak çalışın.- Örnek: 657'deki disiplin cezalarını "UYAMA" (Uyarma, Kınama, Aylıktan Kesme...) yerine, baş harflerinden anlamlı kelimeler türeterek ezberleyin.
Strateji 2: Önceki Yılların Soruları Pusuladır
ÖSYM'nin soru dili standarttır. Son 5 yılın EKYS sorularını mutlaka "çözümleyerek" bitirin. Sadece doğru şıkkı değil, yanlış şıkların neden yanlış olduğunu da analiz edin.
Strateji 3: Eğitim Bilimlerini Hafife Almayın
Öğretmen olduğunuz için "Ben bunları biliyorum" tuzağına düşmeyin. Yönetim süreçleri, liderlik kuramları ve denetim modelleri, KPSS sürecinden farklı ve daha detaylı sorulabilir.5. Sınavdan Sonra Süreç Nasıl İşler?
Sınavdan aldığınız puan, **"Yazılı Sınav Puanı"**nızı oluşturur. Yöneticilik atamalarında (genellikle):- Yazılı Sınav Puanı
- Ek-1 Değerlendirme Formu (Ödüller, hizmet yılı, yüksek lisans vb.)
- Sözlü Mülakat (Yönetmelik değişikliğine göre bazen sadece yazılı puan esas alınır)
puanlarının ortalaması veya ağırlığı ile atama puanınız oluşur.
Motivasyon Notu:
Yöneticilik; evrak imzalamaktan ibaret değil, bir okula ruhunu vermektir. Bu sınav hazırlığı, sadece bir koltuk için değil, mevzuata ve yönetime hakim, lider bir eğitimci olmak için atılan ilk adımdır.Tüm öğretmen arkadaşlarımıza başarılar dileriz!