İngilizce BEP Planları Hazırlama Rehberi: İlkokuldan Liseye (2-12. Sınıf)
Değerli İngilizce öğretmenlerimiz, zümrelerimiz ve Eğitim Web takipçileri;
Yabancı dil öğretimi, sadece dil kurallarını değil, yeni bir iletişim dünyasını keşfetmektir. Özel gereksinimli kaynaştırma öğrencilerimiz için hazırlanan İngilizce Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP), karmaşık dil bilgisi (grammar) yapılarından ziyade günlük yaşamda karşılığı olan iletişimsel becerilere odaklanır. Bu kapsamlı rehberde, 2. sınıftan 12. sınıfa kadar tüm kademelerin İngilizce BEP planlarını bulabilir ve kazanımları nasıl "ulaşılabilir" kılacağınıza dair stratejileri inceleyebilirsiniz.
1. İlkokul Kademesi (2, 3 ve 4. Sınıf): Eğlence ve Farkındalık
İlkokulda İngilizce dersi tamamen oyun, şarkı ve görsel üzerine kurulmalıdır.
2. Ortaokul Kademesi (5-8. Sınıf): İletişim Kurma
Ortaokulda İngilizce dersi akademikleşmeye başlar. BEP'li öğrenciler için bu aşamada dil bilgisi kurallarından kaçınmak gerekir.
3. Lise Kademesi (9-12. Sınıf): Genel Kültür ve Mesleki İngilizce
Lisede BEP'li öğrenci için İngilizce dersi, dünyadaki gelişmeleri takip edebileceği temel bir araç olarak görülmelidir. Kelime haznesini geliştirmek, gramer kurallarından çok daha önceliklidir.
İngilizce BEP Planları İndirme Listesi (2-12. Sınıf)
Aşağıdaki bağlantılardan, ihtiyacınız olan sınıf seviyesindeki güncel planı Word (.docx) formatında indirebilirsiniz:
İlkokul ve Ortaokul İngilizce Dosyaları
Lise İngilizce Dosyaları
1. Sınav Formatını Değiştirin: Yazılı anlatım yerine; resim altı doldurma, eşleştirme veya "circle the odd one out" (farklı olanı yuvarlak içine al) tipi sorular hazırlayın.
2. Okuma Yardımı Verin: Telaffuz konusunda zorlanan öğrenciye soruları sizin okumanız, onun anlama kapasitesini ortaya çıkaracaktır.
3. Kelime Listesi İzni: Sınav sırasında çok zorlandığı temel kelimelerin (renkler, sayılar vb.) bir köşede görselle desteklenmiş olarak durmasına izin verebilirsiniz.
4. Sözlü Notu Önemlidir: Kağıt üzerinde başarısız görünen öğrenci, bir şarkıya eşlik ederek veya basit bir "Hello" diyerek derse katılıyorsa, bu performans BEP değerlendirmesinde mutlaka ödüllendirilmelidir.
Eğitim Web Notu: Yabancı dil öğrenmek bir yetenek değil, bir süreçtir. BEP'li bir öğrencinin "Ben de İngilizce konuşabiliyorum" demesi, onun akademik hayatındaki en büyük motivasyon kaynağı olacaktır.
Değerli İngilizce öğretmenlerimiz, zümrelerimiz ve Eğitim Web takipçileri;
Yabancı dil öğretimi, sadece dil kurallarını değil, yeni bir iletişim dünyasını keşfetmektir. Özel gereksinimli kaynaştırma öğrencilerimiz için hazırlanan İngilizce Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP), karmaşık dil bilgisi (grammar) yapılarından ziyade günlük yaşamda karşılığı olan iletişimsel becerilere odaklanır. Bu kapsamlı rehberde, 2. sınıftan 12. sınıfa kadar tüm kademelerin İngilizce BEP planlarını bulabilir ve kazanımları nasıl "ulaşılabilir" kılacağınıza dair stratejileri inceleyebilirsiniz.
Yabancı Dil Eğitiminde BEP Neden Kritiktir?
İngilizce dersi, ana dildeki okuma-yazma becerileriyle doğrudan ilişkilidir. Eğer bir öğrenci Türkçe dersinde okuma-anlama güçlüğü çekiyorsa, İngilizce dersinde de benzer zorluklarla karşılaşması kaçınılmazdır. İngilizce BEP planı ile amacımız, öğrenciyi "present perfect tense" gibi soyut yapılarla boğmak değil; selamlaşma, kendini tanıtma, sayılar ve renkler gibi temel yaşam alanlarında İngilizce ile barışık kalmasını sağlamaktır.Kademelere Göre İngilizce BEP Stratejileri
1. İlkokul Kademesi (2, 3 ve 4. Sınıf): Eğlence ve Farkındalık
İlkokulda İngilizce dersi tamamen oyun, şarkı ve görsel üzerine kurulmalıdır.
- TPR (Tüm Vücut Tepkisi) Yöntemi: "Open the door", "Stand up" gibi komutları öğrencinin fiziksel hareketlerle yapmasını sağlayın. BEP kazanımlarını bu hareketli komutlar üzerine kurun.
- Görsel Kartlar (Flashcards): Soyut kelime listeleri yerine her kelimeyi bir resimle eşleştirin.
- Şarkı ve Tekerlemeler: Ritim ve melodi, BEP'li öğrencilerin yabancı kelimeleri hatırlamasını kolaylaştıran en güçlü araçtır.
2. Ortaokul Kademesi (5-8. Sınıf): İletişim Kurma
Ortaokulda İngilizce dersi akademikleşmeye başlar. BEP'li öğrenciler için bu aşamada dil bilgisi kurallarından kaçınmak gerekir.
- Kazanım Sadeleştirme: 7. sınıfta "Geçmiş zaman kurallarını bilir ve cümle kurar" yerine "Temel düzeyde geçmişe ait olayları anlatan tekil kelimeleri veya kalıpları (yesterday, last year vb.) tanır" hedefi konulmalıdır.
- Diyalog Odaklılık: Restoranda sipariş verme, yol tarifi sorma gibi fonksiyonel diyalogların içinde yer alan "anahtar kelimeleri" bilmesi yeterli kabul edilmelidir.
3. Lise Kademesi (9-12. Sınıf): Genel Kültür ve Mesleki İngilizce
Lisede BEP'li öğrenci için İngilizce dersi, dünyadaki gelişmeleri takip edebileceği temel bir araç olarak görülmelidir. Kelime haznesini geliştirmek, gramer kurallarından çok daha önceliklidir.
Aşağıdaki bağlantılardan, ihtiyacınız olan sınıf seviyesindeki güncel planı Word (.docx) formatında indirebilirsiniz:
- Ekli dosyayı görüntüle 796 2. Sınıf İngilizce BEP Planı - (Greetings, Numbers, Colors)
- Ekli dosyayı görüntüle 791 3. Sınıf İngilizce BEP Planı - (My Family, My Room, Pets)
- Ekli dosyayı görüntüle 801 4. Sınıf İngilizce BEP Planı - (Daily Routines, Jobs, Food)
- Ekli dosyayı görüntüle 812 5. Sınıf İngilizce BEP Planı - (Hello!, My Town, Games and Hobbies)
- Ekli dosyayı görüntüle 822 6. Sınıf İngilizce BEP Planı - (Yummy Breakfast, Holidays, Weather)
- Ekli dosyayı görüntüle 830 7. Sınıf İngilizce BEP Planı - (Appearance and Personality, Sports)
- Ekli dosyayı görüntüle 837 8. Sınıf İngilizce BEP Planı - (Friendship, Teen Life, On the Phone)
- Ekli dosyayı görüntüle 846 9. Sınıf İngilizce BEP Planı | Ekli dosyayı görüntüle 871 10. Sınıf İngilizce BEP Planı
- Ekli dosyayı görüntüle 861 11. Sınıf İngilizce BEP Planı | Ekli dosyayı görüntüle 855 12. Sınıf İngilizce BEP Planı
İngilizce Sınavlarında BEP Uygulama Tüyoları
1. Sınav Formatını Değiştirin: Yazılı anlatım yerine; resim altı doldurma, eşleştirme veya "circle the odd one out" (farklı olanı yuvarlak içine al) tipi sorular hazırlayın.
2. Okuma Yardımı Verin: Telaffuz konusunda zorlanan öğrenciye soruları sizin okumanız, onun anlama kapasitesini ortaya çıkaracaktır.
3. Kelime Listesi İzni: Sınav sırasında çok zorlandığı temel kelimelerin (renkler, sayılar vb.) bir köşede görselle desteklenmiş olarak durmasına izin verebilirsiniz.
4. Sözlü Notu Önemlidir: Kağıt üzerinde başarısız görünen öğrenci, bir şarkıya eşlik ederek veya basit bir "Hello" diyerek derse katılıyorsa, bu performans BEP değerlendirmesinde mutlaka ödüllendirilmelidir.
Eğitim Web Notu: Yabancı dil öğrenmek bir yetenek değil, bir süreçtir. BEP'li bir öğrencinin "Ben de İngilizce konuşabiliyorum" demesi, onun akademik hayatındaki en büyük motivasyon kaynağı olacaktır.
Eğitim Web Yabancı Dil Zümresi' Alıntı:Saygıdeğer İngilizce öğretmenlerim; derslerinizde kaynaştırma öğrencilerinizi konuşturmak için kullandığınız "en sevilen" oyun veya etkinlik nedir? "Pictionary" mi yoksa "Bingo" mu daha iyi sonuç veriyor? Yaratıcı fikirlerinizi paylaşın!