can

Yönetici
Yönetici
news.png

MEB'den 81 İle Yarıyıl Tatili Talimatı: "Öğrencileri Ödeve Boğmayın!"​

16 Ocak 2026, Cuma - Ankara

2025-2026 Eğitim Öğretim yılının ilk dönemi bugün çalan son zille tamamlandı. Milyonlarca öğrenci karnelerini alarak 15 günlük sömestr tatiline merhaba dedi.
Ancak tatilin başlamasıyla birlikte Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) 81 İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne çok kritik bir **"Yarıyıl Tatili Faaliyetleri"** yazısı gönderildi.

🔴 "Ödev Değil, Etkinlik Yapın"​

Bakanlık tarafından gönderilen resmi yazıda, öğrencilerin dinlenme haklarına vurgu yapıldı.
Özellikle ilkokul ve ortaokul kademesinde öğrencilerin yarıyıl tatilinde ders kitaplarına hapsedilmemesi gerektiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

"Öğrencilerimizin yarıyıl tatilinde zihnen ve bedenen dinlenmeleri, aileleri ile kaliteli zaman geçirmeleri esastır. Bu nedenle öğrencilere tatil süresince ders tekrarı içeren ağır ödevler verilmemesi; bunun yerine sanatsal, kültürel, sportif ve bilimsel faaliyetlere yönlendirilmeleri, kitap okuma alışkanlığının desteklenmesi gerekmektedir."

📅 Okullar Ne Zaman Açılacak? (Tatil Takvimi)​

Karne heyecanının ardından gözler tatil süresine ve okulların açılacağı tarihe çevrildi. İşte resmi takvim:

• Tatil Başlangıcı: 20 Ocak 2026 Pazartesi
  • Tatil Bitişi: 30 Ocak 2026 Cuma
  • Okulların Açılması (2. Dönem): 2 Şubat 2026 Pazartesi

📢 Bakandan Velilere "Not" Uyarısı​

Milli Eğitim Bakanı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda velileri uyardı. Karnedeki notların çocuğun kişiliğini değil, sadece o dönemki akademik performansını gösterdiğini belirten Bakan, "Düşük notlar telafi edilir ancak kırılan kalplerin telafisi zordur. Çocuklarınızı başka öğrencilerle kıyaslamayın" mesajını verdi.

Tartışma: Tatilde Ödev Olmalı mı?​

Bakanlığın "Ödev vermeyin" talimatına rağmen, özellikle LGS (8. Sınıf) ve YKS (12. Sınıf) hazırlık sürecindeki öğrenciler için bu kural ne kadar uygulanabilir?
Bir eğitimci olarak sizce; Öğrenci tatilde tamamen boş mu durmalı, yoksa "bilgileri taze tutacak" kadar ödev verilmeli mi?

Yorumlarınızı bekliyoruz...

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar