Milli Eğitim Akademisi 2026 Güncel Rehberi: Ags Sınavı, Maaşlar, Atama Ve Tüm Merak Edilenler

can

Yönetici
Yönetici
Milli Eğitim Akademisi 2026 Güncel Rehberi: AGS Sınavı, Maaşlar, Atama ve Tüm Merak Edilenler

Değerli öğretmen adayları ve Eğitim Web üyeleri,

1 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe giren "Öğretmenlik Mesleği Kanunu" ile birlikte öğretmen atama sisteminde tarihi bir değişime gidildi. Artık öğretmen olmanın yolu Milli Eğitim Akademisi'nden geçiyor! Eski sistemdeki KPSS Eğitim Bilimleri ve mülakat uygulaması tarihe karışırken, yerine yepyeni ve çok aşamalı bir süreç geldi.

Bu sabit başlık altında, sahadaki en son gelişmeleri, 2026 ÖSYM takvimini ve yasal mevzuatları tarayarak Milli Eğitim Akademisi hakkındaki en güncel bilgileri sizler için derledik.

1. Akademi Giriş Sınavı (MEB-AGS) ve 2026 Takvimi
Eski sistemdeki mülakatlar ve Eğitim Bilimleri sınavı tamamen kaldırıldı. Akademiye alımlar artık ÖSYM tarafından düzenlenen MEB-AGS puan üstünlüğüne göre yapılacak.
  • Sınavın Yapısı: Sınav iki oturumdan oluşuyor. Sabah oturumunda Akademi Giriş Sınavı (AGS) (80 Soru, 110 Dakika), öğleden sonra oturumunda ise Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) (50 Soru, 90 Dakika) uygulanacak. (Özel Eğitim branşı da ÖABT'ye dahil edilmiştir.)
  • Puan Hesaplama: AGS ve ÖABT puanlarının %50'si alınarak akademiye giriş puanınız hesaplanacak. Yabancı dil alanında ÖABT uygulanmayacak, bunun yerine AGS puanı ile adayın daha önce girdiği en yüksek YDS/e-YDS puanı baz alınacak.
  • 2026 Sınav Takvimi: ÖSYM takvimine göre başvurular 8-20 Mayıs 2026 tarihleri arasında alınacak. Sınavın yaz aylarında (Temmuz) gerçekleştirilmesi ve sonuçların Ağustos ayında açıklanması planlanmaktadır.

2. Akademide Eğitim Süreci Nasıl İşleyecek?
Akademi, sadece teorik bilginin değil, pratik sınıf yönetiminin de öğretildiği bir eğitim merkezidir.
  • Süre: Eğitim fakültesi mezunları için hazırlık eğitimi 3 dönem, pedagojik formasyon alarak gelen diğer lisans mezunları için ise 4 dönem (her dönem 10-14 hafta) sürecek.
  • Devam Zorunluluğu: Akademide derslere katılım zorunludur.
  • Sınavlar ve Geçme Notu: Her teorik dersten en az 2 yazılı sınav yapılacak. 100 üzerinden en az 60 ortalamayı tutturanlar başarılı sayılacak. Başarısız olanlara bir ek sınav hakkı tanınacak.

3. 2026 Yılı İçin Akademi Maaşı Ne Kadar?
Kanuna göre akademide eğitim gören öğretmen adaylarına her ay "23.310 gösterge rakamının güncel memur aylık katsayısı ile çarpımı" kadar ödeme yapılmaktadır.
  • 2026 Net Maaşı: Ocak 2026 memur maaş katsayısı (%18,60'lık enflasyon farkı ve zam) güncellemeleriyle birlikte, adaylara ödenecek brüt tutar 32.433 TL, net tutar ise yaklaşık 32.187 TL olarak hesaplanmaktadır.
  • Kesintiler: Bu ücretten sadece binde 7,59 oranında damga vergisi (yaklaşık 246 TL) kesilir. Gelir vergisi veya sigorta primi gibi ekstra kesintiler kanun gereği yapılamaz.

4. Atama ve Sözleşmeli Öğretmenlik Süreci
Akademiyi bitirdiniz, peki şimdi ne olacak?
  • Aday Öğretmenlik Kalktı: Akademiyi başarıyla tamamlayanlar "aday öğretmen" olarak değil, doğrudan elde ettikleri akademi başarı puanına göre sözleşmeli öğretmen olarak tercih ettikleri kurumlara atanacaklar.
  • Kadroya Geçiş (3+1 Sistemi): Atandığınız kurumda 3 yıl sözleşmeli olarak görev yaptıktan sonra kadroya geçiş hakkı kazanacaksınız. Kadroya geçtikten 1 yıl sonra ise tayin hakkınız doğacak.
  • Disiplin ve İhraç: Akademiyi başarıyla bitirip atandığı okula başlamayan adaylar, 1 yıl boyunca akademiye tekrar alınmayacak.

5. Askerlik, Sağlık Sigortası ve Konaklama İmkânları
  • Askerlik ve GSS: Eğitim süresince erkek adaylar askerliklerini tecil ettirebilirler. Ayrıca eğitim boyunca kendinizin ve bakmakla yükümlü olduğunuz birinci derece yakınlarınızın Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri Bakanlık tarafından karşılanacaktır.
  • Konaklama: Devlet tarafından henüz akademi kampüslerinde ücretsiz yurt imkanı kesinleşmemiş olmakla birlikte, öğretmenler ve MEB çalışanları (akademi öğrencileri dahil) bulundukları illerdeki Öğretmenevlerinden %50 indirimli olarak konaklama hakkına sahiptir.

Eğitim Web Soruyor' Alıntı:
Akademi sistemi hakkında aklınıza takılan başka hangi sorular var? Sizce mülakatın kaldırılıp yerine MEB-AGS sınavının getirilmesi ve 3-4 dönemlik zorunlu akademi eğitimi, öğretmenlik mesleğinin saygınlığını ve kalitesini nasıl etkileyecek? Yorumlarınızı ve güncel duyumlarınızı aşağıya bekliyoruz!

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar