2026 Millî Eğitim Akademisi Sözleşmeli Eğitim Personeli Yönetmeliği Yayımlandı
Değerli EğitimWeb üyeleri ve kıymetli meslektaşlarım,
Millî Eğitim Akademisi'nin (MEA) kurumsal yapısının tamamlanmasıyla birlikte, Akademide eğitim faaliyetlerini yürütecek olan "Sözleşmeli Eğitim Personeli" istihdamına ilişkin usul ve esasları belirleyen yönetmelik Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Bu yönetmelik, Akademide öğretmen adaylarına hazırlık eğitimi verecek, yöneticileri yetiştirecek ve kariyer basamakları eğitimlerini yürütecek kadroların kimlerden ve nasıl seçileceğini netleştiriyor. İşte eğitimin "mutfağında" görev almak isteyenler için kritik detaylar:
1. Kimler Eğitim Personeli Olabilir? (Başvuru Şartları)
Akademide hoca (eğitim personeli) olabilmek için üç ana yoldan birini sağlamak gerekiyor:
2. Seçim Süreci ve Sınavlar (Madde 6)
İstihdam edilecek personelin belirlenmesinde kaynağına göre farklı yöntemler uygulanacak:
3. Yazılı ve Sözlü Sınav Konuları (Madde 16 - 20)
Yazılı sınav yapılması durumunda ağırlık %50 Alan Bilgisi, %50 Eğitim Bilimleri olacaktır. Sözlü sınavda ise:
4. Sözleşme Şartları ve Disiplin (Madde 26 - 27)
----------------------------------------------------
*** SORULAN SORULAR (S.S.S.)
Soru 1: Henüz Uzman Öğretmen unvanı almadım, Akademide görev yapabilir miyim?
Cevap: Hayır. Yönetmeliğin 5. maddesine göre öğretmen kökenli adayların istihdam edilebilmesi için uzman veya başöğretmen unvanına sahip olmaları şarttır (Doktora yapmış olanlar hariç).
Soru 2: Akademi personeli olmak için KPSS şartı var mı?
Cevap: Hayır. Bu alımlar için MEB tarafından ayrıca duyuruya çıkılacak ve özel Değerlendirme Formu/Sözlü Sınav/Yazılı Sınav süreçleri işletilecektir.
Soru 3: Sözleşmeli eğitim personeli maaş karşılığı haftada kaç saat derse girer?
Cevap: Personelin çalışma usulü hizmet sözleşmesiyle belirlenir; ancak genel olarak 7528 sayılı kanun ve sözleşmeli personel esasları çerçevesinde Akademinin tüm eğitim ve araştırma faaliyetlerinde görev alırlar.
Soru 4: Sözlü sınav sonuçlarına itiraz hakkı var mı?
Cevap: Evet. Sonuçların duyurulduğu tarihten itibaren 5 iş günü içinde Akademiye itiraz edilebilir ve bu itirazlar 5 iş günü içinde sonuçlandırılır (Madde 22).
Soru 5: Başka bir kurumda görevliyken Akademi personeli olarak seçilirsem ne kadar sürede göreve başlamalıyım?
Cevap: Atama tebligatından itibaren en geç 15 gün içinde göreve başlamanız gerekir. Mazeretsiz başlamayanların ataması iptal edilir (Madde 24).
Akademide eğitim personeli olma şartları ve seçim süreci hakkında ne düşünüyorsunuz? Özellikle uzman ve başöğretmenlere tanınan bu hak okul sahasındaki tecrübenin Akademiye aktarılmasına yardımcı olur mu? Yorumlarınızı bekliyoruz.
EğitimWeb Yönetimi
Değerli EğitimWeb üyeleri ve kıymetli meslektaşlarım,
Millî Eğitim Akademisi'nin (MEA) kurumsal yapısının tamamlanmasıyla birlikte, Akademide eğitim faaliyetlerini yürütecek olan "Sözleşmeli Eğitim Personeli" istihdamına ilişkin usul ve esasları belirleyen yönetmelik Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Bu yönetmelik, Akademide öğretmen adaylarına hazırlık eğitimi verecek, yöneticileri yetiştirecek ve kariyer basamakları eğitimlerini yürütecek kadroların kimlerden ve nasıl seçileceğini netleştiriyor. İşte eğitimin "mutfağında" görev almak isteyenler için kritik detaylar:
1. Kimler Eğitim Personeli Olabilir? (Başvuru Şartları)
Akademide hoca (eğitim personeli) olabilmek için üç ana yoldan birini sağlamak gerekiyor:
- Akademisyenler: Doktora veya daha üst bir akademik unvana sahip olmak.
- Tecrübeli Öğretmenler: Bakanlık kadrolarında Uzman Öğretmen veya Başöğretmen unvanına sahip olmak.
- Yöneticiler: En az lisans mezunu olup MEB'de 10 yıl hizmeti bulunmak ve bunun en az 3 yılını Şube Müdürü veya üstü kadrolarda asaleten geçirmiş olmak.
2. Seçim Süreci ve Sınavlar (Madde 6)
İstihdam edilecek personelin belirlenmesinde kaynağına göre farklı yöntemler uygulanacak:
- Öğretim Üyeleri: Akademik Kurulun teklifi ve Bakan onayı ile doğrudan.
- Öğretmenler (Uzman/Başöğretmen): EK-1 Değerlendirme Formu üzerinden yapılacak puanlama sonrası, kontenjanın 3 katı aday arasına girip Sözlü Sınav sonucuna göre.
- Diğer Adaylar: İhtiyaca göre yapılacak Yazılı ve/veya Sözlü Sınav sonucuna göre.
3. Yazılı ve Sözlü Sınav Konuları (Madde 16 - 20)
Yazılı sınav yapılması durumunda ağırlık %50 Alan Bilgisi, %50 Eğitim Bilimleri olacaktır. Sözlü sınavda ise:
- Alan bilgisi ve eğitimi becerisi (%50)
- Eğitim teknolojilerini kullanma (%15)
- İfade yeteneği ve muhakeme (%20)
- Temsil kabiliyeti ve liyakat (%15) dikkate alınacaktır.
- Geçer not: Yazılıda 60, sözlüde 70'tir.
4. Sözleşme Şartları ve Disiplin (Madde 26 - 27)
- Sözleşmeler yıllık olarak imzalanacaktır.
- Eğitim personeli Devlet memurlarının disiplin hükümlerine tabi olacaktır.
- Kritik Detay: Kademe ilerlemesinin durdurulması ve üstü ceza almayı gerektiren fiillerde, kişinin görevine Bakan onayı ile son verilecektir.
Soru 1: Henüz Uzman Öğretmen unvanı almadım, Akademide görev yapabilir miyim?
Cevap: Hayır. Yönetmeliğin 5. maddesine göre öğretmen kökenli adayların istihdam edilebilmesi için uzman veya başöğretmen unvanına sahip olmaları şarttır (Doktora yapmış olanlar hariç).
Soru 2: Akademi personeli olmak için KPSS şartı var mı?
Cevap: Hayır. Bu alımlar için MEB tarafından ayrıca duyuruya çıkılacak ve özel Değerlendirme Formu/Sözlü Sınav/Yazılı Sınav süreçleri işletilecektir.
Soru 3: Sözleşmeli eğitim personeli maaş karşılığı haftada kaç saat derse girer?
Cevap: Personelin çalışma usulü hizmet sözleşmesiyle belirlenir; ancak genel olarak 7528 sayılı kanun ve sözleşmeli personel esasları çerçevesinde Akademinin tüm eğitim ve araştırma faaliyetlerinde görev alırlar.
Soru 4: Sözlü sınav sonuçlarına itiraz hakkı var mı?
Cevap: Evet. Sonuçların duyurulduğu tarihten itibaren 5 iş günü içinde Akademiye itiraz edilebilir ve bu itirazlar 5 iş günü içinde sonuçlandırılır (Madde 22).
Soru 5: Başka bir kurumda görevliyken Akademi personeli olarak seçilirsem ne kadar sürede göreve başlamalıyım?
Cevap: Atama tebligatından itibaren en geç 15 gün içinde göreve başlamanız gerekir. Mazeretsiz başlamayanların ataması iptal edilir (Madde 24).
EğitimWeb Yönetimi