Mühendislik Ve Teknik Fakülte Mezunları Dikkat: Yeni Sistemde 'Teknik Öğretmen' Nasıl Olunur? (Formasyon Şartı Kalktı Mı?)

can

Yönetici
Yönetici
Mühendislik ve Teknik Fakülte Mezunları Dikkat: Yeni Sistemde 'Teknik Öğretmen' Nasıl Olunur? (Formasyon Şartı Kalktı Mı?)

Değerli Eğitim Web üyeleri ve teknik öğretmen adayları,

Eskiden mühendislik, fen-edebiyat veya teknik eğitim fakültesi mezunları, üniversitelerden "Pedagojik Formasyon" sertifikası alıp ardından KPSS'ye girerek Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerine "Teknik Öğretmen" olarak atanabiliyordu. Ancak Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) ve Milli Eğitim Akademisi'nin kurulmasıyla birlikte bu süreç baştan aşağı değişti.

Teknik alan mezunlarının en çok merak ettiği "Üniversiteden formasyon almama gerek var mı?" ve "Atama süreci benim için nasıl işleyecek?" sorularının güncel (2026) mevzuatına göre cevaplarını sizin için derledik.

1. Üniversitelerden Alınan 'Pedagojik Formasyon' Şartı Kalktı Mı?
Öğretmen atamalarında üniversitelerin verdiği klasik pedagojik formasyon belgesini alma zorunluluğu ortadan kalktı. MEB, formasyon eğitimini üniversitelerin tekelinden çıkararak kendi bünyesine, yani "Milli Eğitim Akademisi"ne taşıdı. Artık öğretmenlik başvurusu yapmak için önceden formasyon belgesi almanıza gerek yok; uygun lisans bölümünden (Örn: Makine Mühendisliği, Elektrik-Elektronik vb.) mezun olmanız yeterli.

2. Yeni Sistemde Adım Adım Teknik Öğretmen Olma Süreci

Adım 1: MEB-AGS Sınavına Giriş

Eskiden girilen KPSS Eğitim Bilimleri sınavının ve mülakatların yerini ÖSYM tarafından düzenlenen MEB-AGS (Akademi Giriş Sınavı) aldı. Kendi alanınızla ilgili (ÖABT uygulanıyorsa ÖABT ile birlikte) bu sınava girerek Akademi için yeterli kontenjan puanını almanız gerekiyor.

Adım 2: Milli Eğitim Akademisi Eğitimi (Yeni 'Formasyon' Süreciniz)
Mühendislik veya teknik alanlardan mezun olup Akademiye kabul edilen adaylar, pedagojik eğitimlerini doğrudan Milli Eğitim Akademisi'nde alacaklar.
  • Eğitim Süresi Farkı (Kritik Nokta): Eğitim Fakültesi mezunları Akademide 3 dönem eğitim alırken; eğitim fakültesi dışından (mühendislik, fen-edebiyat vb.) gelen adaylar 4 dönem (yaklaşık 1 yıl) eğitim alacak. Bu ekstra dönem, eski pedagojik formasyonun çok daha yoğun, uygulamalı ve MEB kültürüne uygun hali olarak planlandı.
  • Maaş Ödemesi: Akademi eğitimi süresince adaylara her ay (2026 yılı katsayılarına göre yaklaşık 32.187 TL net) maaş ödenecek. Yani formasyon alırken para ödemeyecek, aksine maaş alacaksınız.

Adım 3: Doğrudan Sözleşmeli Atama (Mülakatsız)
Akademideki teorik ve uygulamalı dersleri başarıyla tamamlayan, sınavlardan en az 60 ortalama yapan adaylar; sözlü mülakata girmeden, Akademi bitirme puanlarına göre tercih ettikleri meslek liselerine sözleşmeli teknik öğretmen olarak doğrudan atanacaklar.

Özetle;
Eğer bir mühendislik veya teknik eğitim mezunuysanız, cebinizde bir formasyon belgesi aramanıza gerek yok. Hedefiniz MEB-AGS'den yüksek puan alıp Akademiye girmek olmalı. Öğretmenlik formasyonunu zaten devlet size maaş ödeyerek, doğrudan okul ortamında Akademi çatısı altında verecek.

Eğitim Web Soruyor' Alıntı:
Teknik öğretmen adayları, üniversitelerin verdiği teorik formasyon eğitimi yerine MEB'in kendi akademisinde 4 dönemlik maaşlı ve uygulamalı bir eğitime tabi tutulma fikrini nasıl buluyorsunuz? Meslek liselerindeki öğretmen kalitesini artırır mı? Yorumlarda buluşalım!

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar