Mülakat Mağduriyetine Çözüm: Öğretmen Atamaları İçin Kanun Teklifi

can

Yönetici
Yönetici
DEVA Partisi, mülakat sürecinde başarılı olmasına rağmen komisyonlar arası değerlendirme farklılıkları nedeniyle kota dışı kalan öğretmen adaylarının mağduriyetini gidermek için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) bir kanun teklifi sundu. Teklif, öğretmenlerin bir sefere mahsus atanmasını hedefliyor ve eğitim sisteminde fırsat eşitliğini güçlendirmeyi amaçlıyor.

Teklifin Detayları

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, 15 milletvekiliyle birlikte hazırladığı teklifi TBMM Başkanlığı’na sundu. Teklifte, 2024 yılı sözleşmeli öğretmenlik sınavlarında yazılı ve sözlü aşamalarda başarılı olmasına rağmen komisyonlar arasındaki puanlama farklılıkları sebebiyle atanamayan adayların bir kereye mahsus atanması öneriliyor.

Ekmen: "Adalet ve Fırsat Eşitliği İçin Atılması Gereken Bir Adım"

Mehmet Emin Ekmen, önerilen yöntemin geçmişte AK Parti tarafından da sorunlu sınav sonuçlarında uygulandığını belirtti. Ayrıca, bu teklifin sadece yaşanan spesifik mağduriyeti gidermek için hazırlandığını vurguladı ve mülakat sistemine prensip olarak karşı olduklarını ifade etti. Ekmen, teklifin Bütçe Kanunu’na ya da yeni yasama paketlerine eklenmesi için AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ile görüşmeler yapacaklarını açıkladı.

Teklifin Gerekçesi: Eğitimde Fırsat Eşitliği ve Adalet

Teklifin gerekçesinde, eğitim sisteminde adalet duygusunun güçlendirilmesi ve komisyonlar arasındaki dengesizliklerin giderilmesi gerektiği vurgulandı. Sözleşmeli öğretmenlik sisteminin temel hedefinin başarılı öğretmenlerin atanması olduğuna dikkat çekilen metinde, bu amacın komisyonlar arası değerlendirme farklarından dolayı sekteye uğradığı ifade edildi.

Kanun Teklifi Ne Sağlayacak?

Bu düzenleme ile:

• Mağduriyetler giderilecek: Mülakat sürecinde başarılı olan ancak atanamayan adaylar hak ettikleri görevlere atanacak.
  • Fırsat eşitliği sağlanacak: Adaylar arasında adaletin ve şeffaflığın artırılması hedeflenecek.
  • Eğitim sistemine katkı sunulacak: Hak ettiği halde atanamayan öğretmenlerin eğitime kazandırılması sağlanacak.

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar