can

Yönetici
Yönetici
Ortaokul ve Lise öğrencileri, eğitim ve öğretim süreçlerinde belirli kurallara uymakla yükümlüdür. Bu kurallara aykırı davranışlar, çeşitli disiplin cezalarını gerektirebilir. Milli Eğitim Bakanlığı'nın Ortaöğretim Kurumları Disiplin Yönetmeliği'ne göre, öğrencilere uygulanabilecek disiplin cezaları ve bu cezaları gerektiren davranışlar aşağıda detaylı olarak açıklanmıştır.

Disiplin Cezaları ve Gerektiren Davranışlar:

1. Kınama Cezası:
    • Okulu, okul eşyasını ve çevresini kirletmek: Okul alanlarını ve eşyalarını kasıtlı olarak kirletmek.
    • Yapması gereken görevleri yapmamak: Öğrencinin sorumluluklarını yerine getirmemesi.
    • Kılık-kıyafete ilişkin mevzuat hükümlerine uymamak: Okulun belirlediği giyim kurallarına uymamak.
    • Tütün ve tütün mamullerini bulundurmak veya kullanmak: Okulda sigara veya tütün ürünleri bulundurmak veya kullanmak.
    • Başkasına ait eşyayı izinsiz almak veya kullanmak: Diğer öğrencilerin eşyalarını izinsiz almak veya kullanmak.
    • Yalan söylemek: Okul yönetimi veya öğretmenlere yalan söylemek.
    • Okula geldiği hâlde özürsüz eğitim ve öğretim faaliyetlerine katılmamak: Okula gelmesine rağmen derslere katılmamak.
    • Okul kütüphanesi, atölye, laboratuvar, pansiyon veya diğer bölümlerden aldığı kitap, araç-gereç ve malzemeyi eksik vermek veya kötü kullanmak: Okul kaynaklarını eksik vermek veya zarar vermek.
    • Kaba ve saygısız davranmak: Öğretmenlere, idarecilere veya arkadaşlara saygısız davranmak.
    • Dersin ve ders dışı eğitim faaliyetlerinin akışını ve düzenini bozacak davranışlarda bulunmak: Derslerin düzenini bozmak.
    • Kopya çekmek veya çekilmesine yardımcı olmak: Sınavlarda kopya çekmek veya başkalarına yardımcı olmak.
    • Yatılı okullarda pansiyona geç gelmek: Pansiyona belirlenen saatte gelmemek.
    • Müstehcen veya yasaklanmış araç, gereç ve dokümanları okula ve okula bağlı yerlere sokmak veya yanında bulundurmak: Okulda yasaklı materyalleri bulundurmak.
    • Kumar oynamaya yarayan araç-gereç ve doküman bulundurmak: Kumar oynamaya yönelik materyalleri bulundurmak.
    • Bilişim araçlarını amacı dışında kullanmak: Bilgisayar ve diğer teknolojik araçları ders dışı amaçlarla kullanmak.
    • Alınan sağlık ve güvenlik tedbirlerine uymamak: Okulun belirlediği sağlık ve güvenlik kurallarına uymamak.
    • Ders saatleri içinde öğretmenin bilgisi ve kontrolü dışında bilişim araçlarını açık tutarak dersin akışını bozmak: Ders sırasında öğretmenin izni olmadan teknolojik cihazları kullanmak.
  2. Okuldan Kısa Süreli Uzaklaştırma:
    • Kınama cezasını gerektiren davranışların tekrarı veya daha ağır nitelikteki davranışlar.
  3. Okul Değiştirme:
    • Okuldan kısa süreli uzaklaştırma cezasının tekrarı veya daha ağır nitelikteki davranışlar.
  4. Örgün Eğitim Dışına Çıkarma:
    • Okul değiştirme cezasının tekrarı veya daha ağır nitelikteki davranışlar.

Öğrencilerin okul kurallarına uyması, eğitim sürecinin sağlıklı ve verimli bir şekilde işlemesi için büyük önem taşır. Disiplin cezaları, öğrencilerin davranışlarını düzeltmelerine yardımcı olmayı ve okul ortamını korumayı amaçlar. Öğrencilerin ve velilerin, okul kurallarını ve disiplin yönetmeliğini dikkatlice incelemeleri ve bu kurallara uygun davranmaları gerekmektedir.

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar