can

Yönetici
Yönetici
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Nisan 2025 tarihli Kabine Toplantısı’nda 25 bin yeni öğretmen ataması sürecinin başlatıldığını duyurdu. Bu kontenjanın 15 bini 2024 KPSS puanıyla, 10 bini ise Milli Eğitim Akademisi’ne yönelik AGS (Akademi Giriş Sınavı) ile istihdam edilecek. MEB, 15 bin sözleşmeli öğretmen atamasına ilişkin branş ve kadro dağılımını açıklayan kılavuzunu 18 Nisan 2025’te yayımladı; başvurular ise 21 Nisan – 5 Mayıs 2025 tarihleri arasında alınacak. Sözlü sınav aşamasına hak kazanan adaylar ise 7 Mayıs 2025’te duyurulacak.

Atama Tarihi ve Başvuru Takvimi​

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “10 bini Milli Eğitim Akademisi’ne olmak üzere toplam 25 bin yeni öğretmen ataması sürecini başlattığımızın müjdesini paylaşmak istiyorum” sözleriyle atama kararını resmen açıkladı. Buna göre 2025 yılı öğretmen atamaları için 15 bin sözleşmeli kontenjan 2024 KPSS puanına göre, 10 bin kontenjan ise AGS sınavına katılan adaylar arasından belirlenecek.

MEB, 15 bin sözleşmeli atamaya ilişkin başvuru kılavuzunu 18 Nisan 2025 tarihinde yayınladı ve başvuru işlemlerinin 21 Nisan – 5 Mayıs 2025 tarihleri arasında elektronik ortamda alınacağını ilan etti. Sözlü sınava katılmaya hak kazanan adaylar ise 7 Mayıs 2025 tarihinde MEB’in resmi internet sitesinden duyurulacak.

Başvuru Koşulları ve Süreç​

2024 KPSS’ye giren adaylar, P10, P120 veya P121 puan türlerinden en az 50 puan almış olmak şartıyla 15 bin sözleşmeli öğretmen kontenjanı için ön başvuru yapabilecek İşin Olsa. KPSS puanının %50’si ile sözlü sınav puanının %50’sinin ortalaması esas alınarak atama puanı hesaplanacak ve en yüksek puanlı adaylardan atama işlemleri gerçekleştirilecek Hürriyet Haberleri.

Milli Eğitim Akademisi aracılığıyla yapılacak 10 bin öğretmen alımı için adaylar AGS (Akademi Giriş Sınavı) ile sıralanacak; AGS, Temmuz 2025’te gerçekleştirilecek ve sonuçları Ağustos ayında duyurulacak İşin Olsa. Akademi eğitimini başarıyla tamamlayanlar, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması süreçlerinin ardından MEB kadrolarına yerleştirilecek.

Branş ve Kadro Dağılımı​

15 bin sözleşmeli öğretmen atamasına ilişkin kılavuz, branş bazında ayrılan kadro sayıları ve başvuru ayrıntılarını 18 Nisan 2025 tarihinde ilan etti. Adaylar, kılavuzda yer alan “Branş Kontenjan Tablosu” üzerinden hangi alana kaç kişilik kadro ayrıldığını öğrenebilirler. Milli Eğitim Akademisi’ne yönelik 10 bin atamaya ilişkin detaylar ise AGS sonuçlarının açıklanmasının ardından paylaşılacak.

Henüz resmi kılavuz yayınlanmadan önce öğretmen adaylarının önceki yıl değerlerine bakarak tahmin yürütmesi yaygın: 2024 yılı atamasında en fazla kontenjan ayrılan beş branş; Sınıf Öğretmenliği (3.263), Özel Eğitim (2.499), Rehberlik (1.597), Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (1.594), İngilizce (968) olmuştu Hürriyet Haberleri. Bu dağılım, 2025 için de referans kabul ediliyor.

Ek Bilgiler ve Önceki Atama Dağılımları​

• Son Atama Sayıları: 2024’te 20 bin, 2023’te 45 bin, 2022 ve 2021’de sırasıyla 20 bin ve 15 bin öğretmen ataması yapılmıştı.
  • Norm Fazlası ve Yer Değişikliği: 2025’te norm fazlası öğretmenlerin yer değiştirme başvuruları 4-18 Nisan 2025 tarihleri arasında alınarak 25 Nisan’da sonuçlandırılmıştır.
  • Regülasyon Değişikliği: 16 Ocak 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmelik ile MEB-AGS kapsamı ve öğretmenlik mesleği yeterlikleri netleştirildi.

Öğretmen adaylarının atama sürecinde mağdur olmamaları için başvuru koşulları, istenecek belgeler ve tercih kılavuzunun yayınlandığı tarihlerde MEB’in personel sayfası takip edilmelidir.

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar