can

Yönetici
Yönetici
courthouse.png

CİMER Şikayeti ile Karşılaşan Öğretmenin Yol Haritası ve Savunma Örneği​

Değerli meslektaşlarım;
Maalesef son yıllarda "CİMER'e yazarım" cümlesi, veliler tarafından öğretmen üzerinde bir baskı aracı olarak sıkça kullanılmaya başlandı.
Bir sabah okula geldiğinizde idare size "Hocam hakkınızda CİMER başvurusu var, savunmanızı/ifadenizi yazın" diyebilir.

Panik yapmayın! CİMER bir yargı makamı değildir; sadece bir iletişim kanalıdır. Önemli olan süreci doğru yönetmek ve savunmanızı duygusallıktan uzak, devlet diline uygun yazmaktır.

İşte adım adım yapmanız gerekenler.

1. Süreç Nasıl İşler?​

1. Veli veya vatandaş CİMER'e yazar.
2. Başvuru İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne düşer.
3. İlçe MEM, konuyu okul müdürlüğüne sevk eder ve "Konuyu araştırın, bilgi verin" der.
4. Okul müdürü sizi çağırır, şikayet konusunu tebliğ eder ve yazılı beyanınızı ister.

BİLGİ: Her CİMER başvurusu doğrudan "Soruşturma" demek değildir. Genellikle ilk aşama "İnceleme/Bilgi Toplama" aşamasıdır. Eğer iddialar çok ciddiyse (şiddet, taciz vb.) o zaman Müfettiş veya Muhakkik atanarak "Soruşturma" açılır.

2. Savunma Yazarken Asla Yapmamanız Gerekenler​

• Duygusal Olmayın: "Ben saçımı süpürge ettim, onlar nankör" gibi edebi cümleler kurmayın. Devlet dili duyguyu değil, kanıtı sever.
  • Karşı Saldırıya Geçmeyin: "Zaten çocuk da çok yaramaz, veli de sorunlu" diyerek konuyu dağıtmayın. Sadece size yöneltilen somut iddiaya cevap verin.
  • Kısa ve Net Olun: Destan yazmayın. İddia nedir? Cevabınız nedir? Kanıtınız (tanık, kamera, tutanak) var mı?

3. Altın Kural: İspat Yükümlülüğü​

Hukukta temel kuraldır: "Müddei, iddiasını ispatla mükelleftir." Yani iddia sahibi iddiasını kanıtlamak zorundadır. Sizin "yapmadığınızı" kanıtlamanızdan ziyade, onların "yaptığınızı" kanıtlaması gerekir.
Savunmanızda sık sık "İddia sahibi somut hiçbir delil sunmamıştır, iddialar soyut ve mesnetsizdir" vurgusunu yapın.

4. Örnek Savunma / Beyan Dilekçesi​

Aşağıdaki metin genel bir şablondur. Parantez içindeki alanları kendi olayınıza göre doldurunuz.

Kod:
.......... OKULU MÜDÜRLÜĞÜNE
(veya Muhakkikliğine)

İlgi: .../.../202.. tarih ve ...... sayılı yazınız.

İlgi yazınız ile tarafıma tebliğ edilen; CİMER üzerinden şahsım hakkında yapılan .../.../202.. tarihli ve ...... sayılı başvurudaki iddiaları okudum/öğrendim.
Söz konusu başvuruda şahsıma isnat edilen suçlamalar/iddialar tamamen asılsızdır ve gerçeği yansıtmamaktadır. Şöyle ki;

1. Şikayet tarihinde iddia edildiği gibi sınıfta/okulda herhangi bir olumsuz durum yaşanmamıştır. (Burada olayın doğrusunu 2-3 cümle ile anlatın. Örn: Öğrenci ödevini yapmadığı için sadece sözlü uyarılmıştır.)
2. İddia sahibi veli, olayı bağlamından kopararak ve abartarak aktarmıştır. Sınıf defteri kayıtları, nöbetçi öğretmen şahitliği ve sınıf içi huzur ortamı incelendiğinde görevimi mevzuata uygun yaptığım görülecektir.
3. Tarafıma yöneltilen bu soyut ve mesnetsiz iddiaların hiçbir somut delili bulunmamaktadır. 657 Sayılı DMK ve ilgili yönetmelikler çerçevesinde görevimi titizlikle ifa etmekteyim.

Asılsız iddialarla şahsımı ve mesleki itibarımı zedelemeye yönelik yapılan bu şikayet hakkında; Türk Ceza Kanunu'nun "İftira" (Madde 267) ve "Suç Uydurma" suçlarına ilişkin yasal haklarımı saklı tutuyorum.

Gereğini bilgilerinize arz ederim.

ADRES: ...                                    TARİH: ../../202..
...                                           İMZA:
Tel: ...

Sonuç: Şikayet Asılsız Çıkarsa Ne Olur?​

İdare yaptığı inceleme sonucunda "İşlem yapılmasına yer olmadığına" karar verirse dosya kapanır.
Eğer veli kasıtlı olarak iftira attıysa, soruşturma kapandıktan sonra Savcılığa "İftira" suçundan suç duyurusunda bulunma veya Asliye Hukuk Mahkemesi'nde "Manevi Tazminat Davası" açma hakkınız doğar.

YÖNETİCİ NOTU: CİMER başvuruları moralinizi bozmasın. İdareciler olarak bizler her gün onlarca başvuru görüyoruz ve %90'ının "iletişim kazası" veya "asılsız" olduğunu biliyoruz. Siz işinizi doğru yaptığınız sürece, CİMER'den size ceza çıkmaz.

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar