Öğretmen Umre İzin Dİlekçesi Örneği İndirmek İçin Tıklayınız.
Değerli meslektaşlarım, forumda sıkça sorulan ve özellikle dini hassasiyetleri olan arkadaşlarımızın merak ettiği "Öğretmenlerin Umre İzni" konusunu mevzuat çerçevesinde ele almak istedik.
Eğitim öğretim devam ederken Umre ziyareti yapmak isteyen bir öğretmenin yasal hakları nelerdir? İdareciler bu konuda nasıl bir tutum sergiliyor? Gelin detaylara bakalım.
Hac ibadeti için (kurada çıkması şartıyla) dönem dönem özel izin genelgeleri yayınlanabilse de, Umre ibadeti "keyfi/isteğe bağlı" bir ziyaret olarak değerlendirildiğinden, doğrudan ücretli izin hakkı tanımaz.
Değerli meslektaşlarım;
Genellikle "Öğretmen dönem içinde Umre'ye gidemez" veya "Sadece ücretsiz izinle gidebilir" şeklinde genel bir kanı hakimdir. Ancak 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nu detaylı incelediğimizde, idari amirin inisiyatifi ile maaş kesintisi olmadan (mazeret izni kullanılarak) gidilebileceği görülmektedir.
Konuyu hukuki dayanakları ve riskleriyle birlikte sizler için derledik.
Kanunda doğrudan "Umre İzni" yazmaz. Ancak 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104. Maddesinin C bendi şu hükmü içerir:
Bunun Türkçe Meali Şudur:
Mazeret izni sadece doğum, ölüm veya evlilik için değildir. Kanun koyucu "diğer mazeretler" için amire 10 günlük bir yetki (joker hak) tanımıştır. Umre ziyareti de bu kapsamda değerlendirilebilir.
Hayır, okul müdürü doğrudan bu izni veremez.
Uygulama Nasıl İşliyor?
Öğretmen, mazeretini (Umre ibadeti) belirten bir dilekçe ile okul idaresine başvurur. Okul müdürü, eğitim-öğretimin aksayıp aksamayacağını değerlendirerek yazıyı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gönderir. İlçe MEM, Kaymakamlık Makamı'na sunar. Kaymakam "Uygundur" derse, öğretmen 10 günlük mazeret iznini kullanarak (maaşı kesilmeden) Umre'ye gidebilir.
Maalesef hayır. Bu bir "yasal hak" değil, "idari takdir"dir.
Eğer şansınızı denemek istiyorsanız, resmi prosedür şöyledir:
1. Dilekçenizde mazeretinizi açıkça belirtin.
2. Gidiş-dönüş tarihlerinizi net yazın (10 günü geçmemeli).
3. Derslerin boş geçmemesi için okul idaresiyle önceden konuşup tedbir alınmasını sağlayın (Bu, müdürün onay vermesini kolaylaştırır).
Son Söz:
Umre için mazeret izni almak yasaldır ancak garanti değildir. Şansınızı deneyebilirsiniz ancak ret cevabı gelirse, 5 yılınızı doldurduysanız "Aylıksız İzin" (DMK 108) seçeneğini değerlendirmek zorunda kalabilirsiniz.
Konu hakkında tecrübesi olan, izni onaylanan veya reddedilen arkadaşlarımız yorumlarda süreci paylaşabilir mi?
Öğretmenler Eğitim Öğretim Döneminde Umreye Gidebilir mi?
Değerli meslektaşlarım, forumda sıkça sorulan ve özellikle dini hassasiyetleri olan arkadaşlarımızın merak ettiği "Öğretmenlerin Umre İzni" konusunu mevzuat çerçevesinde ele almak istedik.
Eğitim öğretim devam ederken Umre ziyareti yapmak isteyen bir öğretmenin yasal hakları nelerdir? İdareciler bu konuda nasıl bir tutum sergiliyor? Gelin detaylara bakalım.
1. Mevzuatta "Umre İzni" Var mı?
Öncelikle netleştirmemiz gereken en önemli husus şudur: 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda (DMK) doğrudan "Umre İzni" adı altında tanımlanmış özel bir ücretli izin türü bulunmamaktadır.Hac ibadeti için (kurada çıkması şartıyla) dönem dönem özel izin genelgeleri yayınlanabilse de, Umre ibadeti "keyfi/isteğe bağlı" bir ziyaret olarak değerlendirildiğinden, doğrudan ücretli izin hakkı tanımaz.
2. Öğretmenler Hangi Yolları İzleyebilir?
Öğretmenlerin yıllık izin hakları yaz tatili ile sınırlı olduğu için, dönem içinde yıllık izin kullanma şansları (idari personel hariç) yoktur. Bu durumda geriye şu seçenekler kalıyor:- Sömestr (15 Tatil) ve Ara Tatiller: En sorunsuz ve yasal yöntem budur. Ara tatillerin kısalığı nedeniyle genelde 15 tatil veya yaz tatili tercih edilmektedir.
- Mazeret İzni (10 Gün): 657 DMK Madde 104'e göre mazeret izni "Mazeretine binaen" verilir. Ancak bu izin amir takdirindedir. Okul müdürü veya İlçe MEM, "Eğitim öğretimi aksatacağı" gerekçesiyle umre gerekçeli mazeret iznini onaylamayabilir. Genelde idareciler bu topa girmek istemezler.
- Aylıksız İzin (Ücretsiz İzin): Eğer hizmet yılınız 5 yılı doldurmuşsa, 657 DMK Madde 108/E uyarınca memuriyet süresince toplamda 1 yıla kadar aylıksız izin alma hakkınız vardır. Bu maddeyi kullanarak "istek üzerine" aylıksız izin alıp Umre'ye gidebilirsiniz.
UYARI: Bazı meslektaşlarımızın "Rapor alarak" gitme yolunu tercih ettiğini duyuyoruz. Ancak yurt dışına çıkışlarda raporun izne çevrilmesi prosedürü ve olası bir incelemede (yurt dışı çıkış kayıtları ile rapor tarihlerinin çakışması) resmi evrakta sahtecilik veya yalan beyan gibi disiplin suçlarıyla karşılaşma riski olduğunu unutmayınız.
Öğretmenler İçin Umre ve Mazeret İzni: Bilinen Yanlışlar ve Doğrular
Değerli meslektaşlarım;
Genellikle "Öğretmen dönem içinde Umre'ye gidemez" veya "Sadece ücretsiz izinle gidebilir" şeklinde genel bir kanı hakimdir. Ancak 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nu detaylı incelediğimizde, idari amirin inisiyatifi ile maaş kesintisi olmadan (mazeret izni kullanılarak) gidilebileceği görülmektedir.
Konuyu hukuki dayanakları ve riskleriyle birlikte sizler için derledik.
1. Kilit Nokta: 657 DMK Madde 104/C
Kanunda doğrudan "Umre İzni" yazmaz. Ancak 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104. Maddesinin C bendi şu hükmü içerir:
"(A) ve (B) fıkralarında belirtilen haller dışında, merkezde atamaya yetkili amir, ilde vali, ilçede kaymakam ve yurt dışında diplomatik misyon şefi tarafından, birim amirinin muvafakati ile bir yıl içinde toptan veya parça parça olarak, mazeretleri sebebiyle memurlara 10 gün izin verilebilir."
Bunun Türkçe Meali Şudur:
Mazeret izni sadece doğum, ölüm veya evlilik için değildir. Kanun koyucu "diğer mazeretler" için amire 10 günlük bir yetki (joker hak) tanımıştır. Umre ziyareti de bu kapsamda değerlendirilebilir.
2. İzin Kimin Yetkisindedir? Okul Müdürü Verebilir mi?
Hayır, okul müdürü doğrudan bu izni veremez.
- Okul müdürü sadece "muvafakat" (uygundur görüşü) verir.
- İzni onaylayacak makam ilçede Kaymakam, ilde Vali'dir.
Uygulama Nasıl İşliyor?
Öğretmen, mazeretini (Umre ibadeti) belirten bir dilekçe ile okul idaresine başvurur. Okul müdürü, eğitim-öğretimin aksayıp aksamayacağını değerlendirerek yazıyı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gönderir. İlçe MEM, Kaymakamlık Makamı'na sunar. Kaymakam "Uygundur" derse, öğretmen 10 günlük mazeret iznini kullanarak (maaşı kesilmeden) Umre'ye gidebilir.
3. Her İsteyen Bu İzni Alabilir mi?
Maalesef hayır. Bu bir "yasal hak" değil, "idari takdir"dir.
- Bazı mülki amirler (Vali/Kaymakam); "Manevi bir ihtiyaçtır, motivasyonu artırır" diyerek izin verebilir.
- Bazı amirler ise; "Eğitim öğretim esastır, tatilde gitsin, kamu hizmeti aksamasın" diyerek reddedebilir.
4. Hac ve Umre Arasındaki Fark
| Durum | Hac İzni | Umre İzni |
|---|---|---|
| Niteliği | Farz ibadet | Sünnet/Nafile ibadet |
| İzin Türü | Genelde Aylıksız İzin (veya Toplu Sözleşme ile belirlenen özel izin) | Mazeret İzni (104/C) veya Yıllık İzin (Tatillerde) |
| Onay | Daha esnek davranılır (Kurada çıkması şartıyla) | Tamamen amir takdirindedir |
5. İzlenecek Yol Haritası ve Örnek Dilekçe
Eğer şansınızı denemek istiyorsanız, resmi prosedür şöyledir:
1. Dilekçenizde mazeretinizi açıkça belirtin.
2. Gidiş-dönüş tarihlerinizi net yazın (10 günü geçmemeli).
3. Derslerin boş geçmemesi için okul idaresiyle önceden konuşup tedbir alınmasını sağlayın (Bu, müdürün onay vermesini kolaylaştırır).
Kod:
.... OKULU MÜDÜRLÜĞÜNE
Okulunuzda .... branş öğretmeni olarak görev yapmaktayım. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104/C maddesi gereğince; .../.../202.. ile .../.../202.. tarihleri arasında (10 gün) Umre ibadetimi yerine getirmek üzere mazeret izni kullanmak istiyorum.
Makamlarınızca uygun görülmesi hususunda gereğini arz ederim.
Adres: ...
Tel: ...
İmza: ...
Son Söz:
Umre için mazeret izni almak yasaldır ancak garanti değildir. Şansınızı deneyebilirsiniz ancak ret cevabı gelirse, 5 yılınızı doldurduysanız "Aylıksız İzin" (DMK 108) seçeneğini değerlendirmek zorunda kalabilirsiniz.
Konu hakkında tecrübesi olan, izni onaylanan veya reddedilen arkadaşlarımız yorumlarda süreci paylaşabilir mi?