can

Yönetici
Yönetici
Eğitim Sendikası Eğitim Gücü Sen, Milli Eğitim Bakanlığı'na becayiş sistemiyle yer değişikliği talebini gündeme taşıdı. Sendika, öğretmenlerin karşılıklı olarak yer değiştirme taleplerinin dikkate alınmasını ve bu uygulamanın yeniden başlatılmasını istedi.

Becayiş Sistemi Nedir?​

Becayiş, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 73. Maddesi’nde yer alan “Karşılıklı Olarak Yer Değiştirme” başlığı altında tanımlanmıştır. Bu hükme göre, aynı kurumun farklı yerlerinde bulunan aynı sınıf ve derecedeki devlet memurları, karşılıklı olarak yer değiştirme suretiyle atanmalarını isteyebilirler. Ancak bu isteğin kurumun atamaya yetkili amiri tarafından uygun bulunması gerekmektedir.

Eğitim Gücü Sen’in Açıklamaları​

Eğitim Gücü Sen, diğer bakanlıklarda uygulanan bu sistemin Milli Eğitim Bakanlığı’nda da uygulanmasını talep ederek, öğretmenlerin de bu haktan yararlanması gerektiğini belirtti. Sendikadan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Eğitim Gücü Sen, becayiş uygulamasının 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yer aldığını, diğer bakanlıklarda yapıldığını ve Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’ne eklenerek tekrar uygulanmaya başlamasını istedi."

Yasal Dayanak ve Eşitlik İlkesi​

Becayiş sistemi, devlet memurları arasında eşitliği sağlamak amacıyla yasal bir hak olarak tanımlanmıştır. Sendika, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlarda çalışan öğretmen ve personellerin de aynı Kanunun 4. Maddesi A bendi gereğince devlet memuru statüsünde olduğunu vurguladı. Bu hak yalnızca "Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değişikliği Yönetmeliği"nde yer almadığı için uygulanmıyor ve bu durum eşitlik ilkesini ihlal ediyor.

Talep Edilen Düzenleme​

Eğitim Gücü Sen, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan becayiş sisteminin Öğretmen Atama ve Yer Değişikliği Yönetmeliği’ne eklenerek, bakanlığa bağlı kurumlarda çalışan öğretmenler için de uygulanmasını talep etti. Bu düzenlemenin hayata geçirilmesi, öğretmenlerin karşılıklı olarak yer değiştirme taleplerinin yerine getirilmesini sağlayacak ve öğretmenlerin çalışma koşullarını iyileştirecektir.

Becayiş Sistemi Neden Önemli?​

Becayiş sistemi, öğretmenlerin aile bütünlüğünü koruma, çalışma ortamını değiştirme ve çeşitli sebeplerle farklı bölgelerde görev yapabilme gibi ihtiyaçlarını karşılamada büyük bir kolaylık sağlar. Bu sistemin yeniden uygulanması, öğretmenlerin motivasyonunu artıracak ve eğitim kalitesine olumlu katkılar sağlayacaktır.

4o

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar