can

Yönetici
Yönetici
hospital-bed.png

Öğretmenler İçin Refakat İzni: Şartlar, Süreç ve Dikkat Edilmesi Gerekenler​

Değerli meslektaşlarım;
Allah kimseye yaşatmasın ancak hastalık hayatın bir gerçeği. Birçoğumuz zaman zaman anne, baba, eş veya çocuğumuzun ciddi rahatsızlıklarında yanlarında olmak zorunda kalıyoruz.

Peki, mevzuatımızda yer alan "Refakat İzni" (DMK Madde 105) tam olarak nedir? Hangi durumlarda alınır? "Rapor aldım ama ilçe/il kabul etmedi" sorunu yaşamamak için raporda mutlaka yazması gereken sihirli cümle nedir?

İşte adım adım refakat izni rehberi.

1. Refakat İzni Kimler İçin Alınabilir?​

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 105. maddesinin son fıkrasına göre; memurun;
  • Annesi,
  • Babası,
  • Eşi,
  • Çocukları,
  • Kardeşleri
ağır bir kaza geçirdiğinde veya tedavisi uzun süren bir hastalığa yakalandığında bu izin kullanılabilir.

[WARNING]DİKKAT: Kayınvalide, kayınpeder veya diğer akrabalar için bu izin kullanılamaz.[/WARNING]

2. En Kritik Nokta: Sağlık Kurulu Raporu​

Refakat izni alabilmek için sıradan bir "Tek Hekim Raporu" yeterli değildir. Tam teşekküllü bir hastaneden "Sağlık Kurulu Raporu" (Heyet Raporu) almanız şarttır.

Raporda Mutlaka Yazması Gereken İbare:
İdarelerin ve İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin raporu geri çevirmemesi için, raporda şu iki hususun açıkça belirtilmesi zorunludur:

1. Hastanın "hayati tehlikesinin bulunduğu",
  2. Hastanın "sürekli bakım ve refakata muhtaç olduğu".

[INFO]Eğer raporda "Hayati tehlikesi vardır" ibaresi yoksa, idare size refakat izni (maaşlı izin) yerine aylıksız izin (ücretsiz izin) teklif edebilir. Ücretli refakat izni için "Hayati Tehlike" ibaresi kanunen şarttır.[/INFO]

3. İzin Süresi Ne Kadar?​

Refakat izni, alınan rapora dayalı olarak;
  • En fazla 3 ay verilir.
  • Gerekli görülürse bu süre (yeni bir raporla) 3 ay daha uzatılabilir.
  • Toplamda 6 ayı geçemez.
Bu süre zarfında öğretmenin maaşı ve özlük hakları korunur, kesinti yapılmaz (Ek ders hariç).

4. "Bakmakla Yükümlü Olma" Şartı Var mı?​

Eskiden bu konuda kafa karışıklığı vardı ancak güncel mevzuatta ve verilen görüş yazılarında durum şöyledir:
Refakat edilecek kişi anne, baba, eş veya çocuk ise; memurun bunlara bakmakla yükümlü olup olmadığına (üzerinden sağlık yardımı alıp almadığına) bakılmaz. Hayati tehlike ve refakat zorunluluğunu belgelemek yeterlidir.

5. Örnek Refakat İzni Dilekçesi​

Süreci başlatmak için aşağıdaki dilekçeyi doldurup, ekine aldığınız Sağlık Kurulu Raporunun aslı veya onaylı örneğini ekleyerek okul idaresine teslim etmelisiniz.

Kod:
.......... OKULU MÜDÜRLÜĞÜNE

Okulunuzda ...... branş öğretmeni olarak görev yapmaktayım. Annem/Babam/Eşim/Çocuğum ......... ...........'ın rahatsızlığı nedeniyle, ekte sunduğum ......... Hastanesi'nin .../.../202.. tarihli ve ....... sayılı Sağlık Kurulu Raporuna istinaden; 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 105. maddesi gereğince refakat izni kullanmak istiyorum.

Gereğini bilgilerinize arz ederim.

ADRES:                                            TARİH: ../../202..
...                                               İMZA:
...
Tel: 05..........

EK: Sağlık Kurulu Raporu (1 Adet)

Sıkça Sorulan Sorular​

Soru: Refakat iznini parça parça kullanabilir miyim?
Cevap: Evet, rapor süresi içerisinde kalmak kaydıyla parça parça kullanılabilir ancak toplam süre 6 ayı geçemez.

Soru: Tek hekim raporu ile refakat izni alınır mı?
Cevap: Hayır. DMK 105 açıkça "Sağlık Kurulu Raporu" istemektedir. Tek hekim raporu ile ancak mazeret izni (10 gün) kapsamında idare takdiri ile izin verilebilir.

Soru: Refakat iznindeyken nöbet ücretim kesilir mi?
Cevap: Evet, okula gelmediğiniz için ek ders ve nöbet ücretleriniz kesilir. Sadece maaşınız tam yatar.

Konu hakkında yaşadığınız sorunları veya sormak istediklerinizi aşağıya yazabilirsiniz.

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar