Öğretmenlerin 'Nöbet Görevi' Hakkındaki Tüm Yasal Hakları Ve Muafiyet Durumları

can

Yönetici
Yönetici
Öğretmenlerin 'Nöbet Görevi' Hakkındaki Tüm Yasal Hakları ve Muafiyet Durumları

Değerli Eğitim Web üyeleri ve meslektaşlarım,

Okullarımızda eğitim-öğretim ortamının güvenliği ve düzeni için hayati bir öneme sahip olan "Nöbet Görevi", aynı zamanda öğretmenler odasında en çok tartışılan konuların başında gelir. "Kimler nöbet tutmak zorunda değil?", "Haftada iki gün nöbet yazılabilir mi?" veya "Hamilelikte nöbet muafiyeti ne zaman başlar?" gibi sorular mevzuat forumumuzda sıkça karşımıza çıkıyor.

MEB Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği ile Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği çerçevesinde, öğretmenlerin nöbet görevine dair yasal haklarını ve muafiyet şartlarını sizler için netleştirdik.

1. Nöbet Görevinden Muaf Olanlar (Kesin Muafiyetler)
Mevzuatımız, bazı özel durumlardaki öğretmenlerimizi korumak adına nöbet görevinden kesin olarak muaf tutmuştur. Bu durumlar şunlardır:
  • Hamile ve Doğum Yapan Öğretmenler: Hamilelik sürecindeki öğretmenlere, hamileliğin 24. haftasından itibaren ve doğum tarihinden itibaren 1 (bir) yıl süreyle nöbet görevi verilmez. Bu haktan yararlanmak için doktor raporunun idareye sunulması yeterlidir.
  • Engelli Öğretmenler: En az %40 oranında engelli olan öğretmenlere nöbet görevi verilmez. Ancak öğretmen "Ben nöbet tutmak istiyorum" diyerek yazılı dilekçe verirse, kendi isteği doğrultusunda nöbet yazılabilir.
  • Engelli Çocuğu Olan Öğretmenler: Ağır engelli çocuğu bulunan öğretmenler de nöbet görevinden muaftır. (Yine kendi istekleri halinde tutabilirler.)
  • Süt İzni Kullananlar: Kadın öğretmenlere, çocuklarına süt vermeleri için belirtilen gün ve saatlerde (süt izni günlerinde) nöbet görevi yazılamaz.

2. Kıdeme Bağlı Muafiyet (20 ve 25 Yıl Kuralı)
Okullarda en çok yanlış anlaşılan maddelerden biri kıdem muafiyetidir.
  • Kural: Hizmet yılı kadınlarda 20, erkeklerde 25 yılı dolduran öğretmenlere, istememeleri halinde nöbet görevi verilmez.
  • İstisna (Önemli!): Bu kuralın uygulanabilmesi için "okulda nöbet tutacak yeterli öğretmenin bulunması" şarttır. Eğer okulun öğretmen kadrosu yetersizse ve güvenlik zafiyeti oluşacaksa, okul müdürü kıdemli öğretmenlere de nöbet görevi verebilir. Yani bu muafiyet mutlak değil, "ihtiyaç olmaması" şartına bağlıdır.

3. Nöbet Görevinin Sınırları ve Ücretlendirme
  • Süre ve Başlangıç: Nöbet görevi, ilk dersten 15 dakika önce başlar, son dersten 15 dakika sonra biter. (İkili eğitim yapılan okullarda bu süre idare tarafından 30 dakikaya çıkarılabilir.)
  • Haftada Kaç Gün Nöbet Tutulur? Öğretmenlere kural olarak haftada 1 (bir) gün nöbet verilir. Ancak okulda yeterli öğretmen yoksa, zorunlu hallerde haftada 2. gün de nöbet görevi verilebilir.
  • Nöbet Ücreti: Nöbet görevini fiilen yerine getiren öğretmenlere, haftada 3 saat ek ders ücreti ödenir. Dikkat: Öğretmene zorunluluktan dolayı haftada 2 gün nöbet yazılsa bile, mevzuat gereği sadece ilk nöbetin (3 saat) ücreti ödenir. İkinci nöbet için ek bir ücret ödenmez.

4. Disiplin ve Sorumluluk Yönü
Nöbet görevi, ders görevi kadar ciddidir. Nöbet yerini mazeretsiz olarak terk etmek, nöbet saatlerinde görev alanında bulunmamak, olası bir öğrenci kazasında veya olayda idari ve hukuki soruşturmaya zemin hazırlar. Nöbet defterinin gün sonunda eksiksiz ve vaktinde imzalanması, öğretmenin yasal sorumluluğunu yerine getirdiğinin en büyük kanıtıdır.

Eğitim Web Soruyor' Alıntı:
Saygıdeğer öğretmenlerimiz, görev yaptığınız okullarda haftada 2 gün nöbet uygulamasıyla karşılaşıyor musunuz? Nöbet ücretlerinin (3 saat ek ders) mevcut iş yükünü ve sorumluluğu karşıladığını düşünüyor musunuz? Fikirlerinizi aşağıda bizimle paylaşın!

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar