Özel Okul Ve Kurumlarda Ders Kitabı Düzenlemesi: Yeni Yönetmelikle Getirilen Değişiklikler

can

Yönetici
Yönetici
Katılım
20 Ara 2023
Mesajlar
233
Tepkime puanı
13
Milli Eğitim Bakanlığı, özel okul ve kurumlara yönelik önemli değişiklikler içeren bir yönetmelik yayımladı. 16 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayımlanan "Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile özel okul ve kurumlarla ilgili pek çok yeni düzenleme yürürlüğe girdi. Bu değişiklikler arasında özel okullarda Bakanlıkça onaylanan ders kitaplarının okutulmasını sağlama zorunluluğu da bulunuyor.

Bakanlıkça onaylanan ders kitapları, eğitimin tüm kademelerinde devlet tarafından ücretsiz olarak dağıtılıyor. Bu kitaplar, öğretim programlarına ve çağın gereklerine göre sürekli olarak güncelleniyor. Bakanlık, özel okullarda okuyan tüm öğrencilere de ücretsiz olarak bu kitaplara ulaştırmak için çalışmalarını hızlandırdı. Öğrencilere yönelik kazanım çalışmalarının merkezine ders kitaplarını koyan Bakanlık, bu kitapların dışındaki yardımcı kitapları ve kaynakları ikinci plana atmış durumda. Mevzuatta yapılan değişiklikle, özel okullarda okutulacak ücretsiz ders kitaplarının Bakanlıkça onaylanmış olması zorunlu hale getirildi.

Bu yeni düzenlemenin bir hedefi, Bakanlık denetiminden geçmeyen kitaplar aracılığıyla yanlış ve uygun olmayan öğrenmelerin önüne geçmek. Türkiye genelinde resmi ve özel okullarda uygulanan öğretim programlarına uygun olarak hazırlanan ders kitapları, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından onaylanıyor ve bu süreçte ciddi bir inceleme sürecinden geçiriliyor. Ayrıca, ortak sınavlar ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı gibi merkezi sınavlarda sorulan bütün sorular da Bakanlıkça hazırlanan ders kitaplarına dayanıyor.

Yeni düzenlemeyle birlikte, özel okulların kurucuları ve müdürleri de ders kitaplarının Bakanlıkça onaylı olmasını sağlamakla sorumlu tutuluyor. 2024-2025 eğitim öğretim döneminden itibaren özel okullar, okuttukları ders kitapları açısından denetime tabi tutulacak ve ders kitaplarının Bakanlıkça ücretsiz olarak dağıtılan kitaplar olup olmadığı kontrol edilecek. Ders kitabını kullanmayan özel okullara cezai müeyyideler uygulanabilecek. Bu cezai müeyyideler, idari para cezasından başlayıp kurum açma izni ve çalışma ruhsatının iptaline kadar uzanabiliyor.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Üst