can

Yönetici
Yönetici
Amaç: Zorbalık içeren sözlerin veya davranışların, karşı tarafta bıraktığı kalıcı izleri (onarılamazlığı) somut olarak göstermek.Hedef Kitle: İlkokul (Tüm kademeler)Süre: 10-15 DakikaMalzemeler: Sadece 1 adet A4 kağıdı (Mümkünse kırmızı el işi kağıdı veya üzerine kırmızı kalemle büyük bir kalp çizilmiş beyaz kağıt).

🎬 Uygulama Adımları​

1. Adım: Hazırlık (2 Dakika)​

Öğretmen eline kağıdı alır ve sınıfa gösterir.

• Öğretmen: "Çocuklar, elimdeki bu kağıdı sınıfımızdaki bir arkadaşınızın kalbi gibi düşünün. Şu an dümdüz, pürüzsüz ve mutlu, değil mi?"

2. Adım: Zorbalık / Kötü Söz (3 Dakika)​

Öğretmen sınıfa döner ve öğrencilerden arkadaşlarını üzecek, zorbalık sayılabilecek cümle örnekleri ister (Küfürsüz olmak şartıyla).

• Öğrenci: "Seninle oyun oynamayacağız!"
  • Öğretmen: (Her gelen cümlede kağıdı biraz buruşturur/sıkar.)
  • Öğrenci: "Kıyafetin çok çirkin."
  • Öğretmen: (Kağıdı biraz daha buruşturur.)
  • Öğrenci: "Çok yavaş koşuyorsun, beceriksizsin."
  • Öğretmen: (Kağıdı tamamen avucunun içinde sıkarak küçük bir top haline getirir.)
  • Öğretmen: "Bakın, o pürüzsüz ve mutlu kalp şimdi ne hale geldi? Küçüldü, sıkıştı ve ezildi."

3. Adım: Özür Dileme / Onarma (3 Dakika)​

Öğretmen kağıt topunu elinde tutar.

• Öğretmen: "Şimdi bu kalbi kırdığımız için pişman olduk diyelim. Hadi ondan özür dileyelim ve eski haline getirmeye çalışalım."
  • (Öğretmen kağıdı yavaşça açar, eliyle düzeltmeye çalışır, masanın üzerine koyup bastırarak ütülemeye çalışır.)
  • Öğretmen: "Özür dilerim... Şaka yapmıştım... İstemeden oldu..." diyerek kağıdı düzeltmeye uğraşır.

4. Adım: Kritik Soru ve Final (5 Dakika)​

Öğretmen, düzeltmeye çalıştığı ama hala kırışıklarla dolu olan kağıdı havaya kaldırıp sınıfa gösterir.

• Öğretmen: "Çocuklar, kağıdı açtım, özür diledim, düzeltmeye çalıştım. Peki kağıt, en baştaki o pürüzsüz haline döndü mü?"
  • Sınıf: "Hayıııır!"
  • Öğretmen: "Üzerindeki izleri görebiliyor musunuz? İşte arkadaşlarımıza söylediğimiz kötü sözler de böyledir. Sonradan 'Özür dilerim' desek bile, o sözler kalpte bu kağıt gibi izler (kırışıklıklar) bırakır. O yüzden bir şey söylemeden önce, bu kağıdı hatırlayın."

📢 Öğretmen İçin İpucu​

Bu etkinliğin sonunda bu "Kırışık Kalbi" sınıf panosuna veya tahtanın bir köşesine asabilirsiniz. Üzerine "Söz ağızdan çıkmadan önce düşün!" yazabilirsiniz. Bu, yıl boyu kalıcı bir hatırlatıcı olacaktır.

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar