Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Müfredatında Yapılan Son Değişiklikler: Hangi Derste Ne Değişti?

can

Yönetici
Yönetici
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Müfredatında Yapılan Son Değişiklikler: Hangi Derste Ne Değişti?

Değerli meslektaşlarım,

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) hayata geçirdiği Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli (TYMM), eğitim sistemimizde köklü bir paradigma değişimini beraberinde getirdi. Geçtiğimiz yıl okul öncesi, 1, 5 ve 9. sınıflarda başlayan bu serüven, 2025-2026 eğitim-öğretim yılı itibarıyla 2, 6 ve 10. sınıfları da kapsayacak şekilde genişledi.

Peki, sahadan alınan geri bildirimlerle güncellenen bu yeni müfredatta ana felsefe ne oldu ve ders bazında hangi kritik değişiklikler yapıldı? Eğitim Web üyeleri için bu devasa değişikliği sadeleştirerek özetledik.

Modelin Temel Felsefesi: Ne Değişti?
Yeni müfredatın kalbinde "bilgi hamallığı" yerine "derinlemesine öğrenme" ve "beceri odaklı yaklaşım" yatıyor.
  • %35 Seyreltme (Sadeleşme): Müfredattaki konu yoğunluğu %35 oranında azaltıldı. Amacın, konuları yüzeysel geçmek yerine, temel konuları öğrencilerin içselleştirmesini sağlamak olduğu vurgulandı.
  • Erdem-Değer-Eylem Çerçevesi: Değerler eğitimi (adalet, saygı, sorumluluk vb.) artık ayrı bir konu değil, tüm derslerin içine entegre edilmiş bir çatı olarak karşımıza çıkıyor.
  • Yeni Alan Becerileri: Türkçe, Matematik, Fen ve Sosyal Bilimler becerilerine son güncellemelerle birlikte Sanat, Beden Eğitimi, Bilişim Teknolojileri, Tasarım, Din Eğitimi ve Yabancı Dil alan becerileri de eklendi.

Hangi Derste Ne Değişti?

1. Türkçe ve Türk Dili Edebiyatı

En köklü değişikliklerden biri dil eğitiminde yaşandı.
  • İlkokuma ve Yazma: Yıllardır alışkın olduğumuz ses grupları sırası değişti. İlk oluşturulan hece ve kelimelerin, çocuğun yakın çevresinden ("an", "ana", "anne" vb.) seçilmesi prensibi getirildi.
  • Kazanım Sayısında Düşüş: Türkçe dersinde yüzlerce olan kazanım sayısı azaltılarak temel 80 öğrenme hedefine odaklanıldı.
  • Tematik Yaklaşım: Edebiyat dersleri artık ezberden ziyade; dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerinin bir arada yürütüldüğü 4 ana tema üzerinden işleniyor.

2. Matematik
Matematikte formül ezberletmek yerine "matematiksel modelleme" ve "günlük yaşam problemleri" merkeze alındı.
  • Kademeli Geçiş (Sarmal Yapının Daralması): Eskiden her konunun her yıl tekrarlandığı sarmal yapı azaltıldı. Örneğin, tam sayılar veya belirli trigonometri kuralları gibi ağır konular, öğrencilerin soyut düşünme becerilerinin daha olgunlaştığı üst sınıflara kaydırıldı.
  • Algoritmik Düşünme: Sadece sonuç odaklı değil, problem çözme adımlarını kurgulamaya yönelik sayma stratejileri ve algoritmik dil eklendi.

3. Fen Bilimleri
  • Deneysel Öğrenme Ön Planda: Teorik ezberin ötesine geçilerek, öğrencinin merak duygusunu tetikleyen, bilimsel araştırma ve sorgulama pratikleri müfredatın temeli yapıldı.

4. Sosyal Bilgiler ve T.C. İnkılap Tarihi
  • Sosyal Sorumluluk ve Vatandaşlık: Tarihsel olayların kronolojik ezberinden ziyade, öğrencilerin geçmişten ders çıkarıp bugünün dünyasında sosyal sorumluluk bilinci geliştirmeleri hedefleniyor.

Notlandırma ve Değerlendirmede Yeni Dönem
İlkokul kademesinde klasik karne notlarının yerini, öğrencinin sadece akademik değil, sosyal ve duygusal becerilerini de ölçen "Gelişim Raporu" alıyor. Süreç odaklı değerlendirme artık tüm kademelerde ana unsur.

Eğitim Web Soruyor' Alıntı:
Sizce Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin uygulandığı bu ilk yıllarda, sahada (sınıf içinde) karşılaştığınız en büyük avantaj veya zorluk nedir? Sadeleşme sınıf ortamına olumlu yansıdı mı? Yorumlarınızı aşağıda paylaşabilirsiniz.

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar