Yeni Öğretmen Denetim Sistemi: Sınıf İçi İzleme Ve Değerlendirme Yönergesi Rehberi (2025-2026)

can

Yönetici
Yönetici
Öğretmenler İçin Yeni İzleme ve Gelişim Dönemi: İşte Tüm Detaylar!

Değerli EğitimWeb üyeleri ve kıymetli meslektaşlarım,

Millî Eğitim Bakanlığı, öğretmenlerin sınıf içi performanslarını izlemek ve eksik görülen alanlarda "gelişim odaklı" destek sağlamak amacıyla hazırlanan yeni yönergeyi yürürlüğe koydu. Artık denetimler sadece müfettişler tarafından değil, okul içindeki akran ve yönetici desteğiyle de yürütülecek.

Yönergenin en can alıcı noktalarını sizler için madde madde özetledik:

1. İç Değerlendirme: Artık Zümre Başkanı da Devrede (Madde 5 & 8)
Öğretmenlerin sınıf içi etkinlikleri artık okul müdürü ile birlikte Zümre Başkanı tarafından izlenecek:
  • Her öğretmen bir ders yılı içerisinde en az bir kez izlenecek.
  • Değerlendirme sonucunda zümre başkanı ve müdür ortak bir "İzleme ve Öneri Raporu" (EK-2) hazırlayacak.
  • İzleme, öğretmenle birlikte sınıfa girilip ders bitene kadar (1 ders saati) sürecek.

2. Değerlendirme Düzeyleri ve "Gelişim Planı" (Madde 7)
İzleme sonuçları artık notla değil, üç farklı düzeyle ifade edilecek:
  • Yeterli: Tüm alanlarda başarılı olanlar. (İstekli olmaları halinde diğer öğretmenlere rehberlik yapabilirler).
  • Kabul Edilebilir: Bazı eksikleri olanlar için okul bünyesinde gelişim planı hazırlanır.
  • Geliştirilmesi Gerek: Belirgin eksikleri olanlar için zorunlu Okul Temelli Mesleki Gelişim Planı ve hizmet içi eğitim süreci başlar.

3. Dış Değerlendirme ve Müfettiş Rolü (Madde 9)
  • Bakanlık veya Eğitim Müfettişleri tarafından planlı olarak yapılır.
  • Ayrıca iç değerlendirmede (müdür ve zümre başkanı arasında) mutabakat sağlanamazsa dış değerlendirme talep edilir.
  • Üst üste başarısızlık durumunda "Onaylı Ders Denetimi" süreci başlatılabilir.

4. Rehberlik Yapan Öğretmene Ödül (Madde 8/10)
Eksiklikleri olan meslektaşlarına gelişim planı çerçevesinde rehberlik eden ve süreci başarıyla tamamlayan öğretmenlere Başarı Belgesi verilmesi için teklifte bulunulabilecek.

----------------------------------------------------
❓ *** SORULAN SORULAR (S.S.S.)

Soru 1: Denetim sonuçları gizli mi kalacak?
Cevap:
Evet. Yönergenin 5/r maddesi uyarınca MEBBİS üzerinden düzenlenen form ve raporlara erişimde gizlilik esastır. Sadece tanımlı yetkililer bu verilere erişebilir.

Soru 2: Aday öğretmenlerin denetimi nasıl olacak?
Cevap:
Aday öğretmenler okul müdürü ve danışman öğretmeni tarafından birlikte izlenir. Bu izleme sonuçlarına dayanarak müfettiş denetimi (onaylı ders denetimi) talep edilemez (Madde 8/5).

Soru 3: Birden fazla okulda derse giren öğretmeni kim denetler?
Cevap:
Öncelikle kadrosunun bulunduğu okulda, orada dersi yoksa en çok dersinin olduğu okulda izleme yapılır.

Soru 4: İzleme alanları nelerdir?
Cevap:
Yönerge eki EK-1'e göre 8 ana alan vardır: Planlama, Alan Bilgisi, Öğrenciyi Tanıma, Öğrenme Ortamları, Öğretme Süreci, Ölçme-Değerlendirme, İletişim ve Mesleki Gelişim.

Soru 5: Özel okul öğretmenleri de bu yönergeye tabi mi?
Cevap:
Evet. Yönerge kapsamına MEB'e bağlı tüm resmî ve özel örgün eğitim kurumları dahildir.
----------------------------------------------------

📌 Değerli meslektaşlarım; denetim sisteminin "gelişim odaklı" bir yapıya bürünmesini ve zümre başkanlarının bu süreçteki yeni rolünü nasıl buluyorsunuz? Sınıfınızda bir zümre arkadaşınızın veya müdürünüzün sizi izlemesi mesleki gelişiminize katkı sağlar mı? Yorumlarınızı bekliyoruz.

EğitimWeb Yönetimi

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar