Ücretli öğretmen işten ayrılış işlemleri nasıl yapılır?

4 Ocak 2024
238
Views

Kısmi zamanlı öğretmenlerin (ücretli öğretmenlerin) işten ayrılış işlemleri nasıl yapılır? Yazımıza okul yöneticilerinin gözden kaçırabileceği ve önemli bir uyarıyla başlayalım. Peki nedir bu uyarı; Okul yöneticileri eğer 10 gün içerisinde ilgili ücretli öğretmenin işten ayrılışını SGK’ya bildirmez ise  idari ceza almaları kaçınılmazdır. İşten ayrılış bildirgesinin geç verilmesi ya da hiç verilmemesi halinde her durumda sigortalı başına brüt asgari ücretin 1/10’u tutarında idari para cezası uygulanır. Bu önemli uyarıyla başladıktan sonra ücretli öğretmen işten ayrılış bildirgesi nasıl yapılır?Şu şekilde sıralayabiliriz.

  1. İlgili ücretli öğretmenden alınan istifa dilekçesi.
  2. Dilekçenin Doküman Yönetim Sistemine (DYS)işlenmesi
  3. İlçe milli eğitim müdürlüğü insan kaynakları bölümüne üst yazı yazılması(DYS)
  4. SGK Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi işlemleri
  • Adım 1 : SGK sigortalı işe giriş ve işten ayrılış bildirge sistemine giriş yapılır.
  • Adım 2 : Sigortalı işten ayrılış bildirgesi sekmesine tıklanır.
  • Adım 3 : Sigortalı bilgileri ilgili alanlara girilir.
  • Adım 4 : Sigortalı meslek ve diğer detay bilgileri girilir.
  • Adım 5 : Onay verme yapılır.
  • Adım 6 : Belge çıktısı alınır ve taraflara imzalattırılır. ( 2 nüsha )

İlgili ücretli öğretmenden istifa dilekçesi ( ücretli öğretmen örnek istifa dilekçesi ) alındıktan sonra dilekçe herhangi bir tarayıcı yardımıyla taratılır. Taratılan belge Doküman Yönetim Sistemi (DYS) Gelen evrak bölümüne kaydedilir. Eğer Doküman Yönetim Sistemi’ne gelen evrak nasıl kaydedilir? Bilmiyorsanız ‘Doküman Yönetim Sistemi’ne gelen evrak nasıl kaydedilir?’ yazımızı okuyabilirsiniz. İstifa dilekçesi DYS’ye işlendikten sonra bulunduğumuz ilçe milli eğitim müdürlüğü insan kaynakları bölümüne üst yazı yazılır. Örnek üst yazıya ise buradan ulaşabilirsiniz.

Adım 1 : Artık SGK E-Bildirge kısmına geçebiliriz. Bilgisayar tarayıcı adres satırına https://uyg.sgk.gov.tr/SigortaliTescil/amp/loginldap yazıp giriyoruz.

Kurum yetkilisinin T.C. kimlik numarasını Kullanıcı Adı bölümüne, sistem şifremizi, işyeri şifremizi ve en sağdaki kutucuğa ise 2 sayısını yazıp giriyoruz.

Adım 2 : Gelen pencereden ‘SİGORTALI İŞTEN AYRILIŞ BİLDİRGESİ’ sekmesine tıklıyoruz.

Adım 3 : Ücretli öğretmen işten ayrılış bildirgesini düzenleyeceğimiz ilgili öğretmenin T.C. kimlik numarasını ve işten ne zaman ayrıldı ise o günün tarihini yazarak BUL sekmesine tıklıyoruz. Yazımızın başında  bahsettiğimiz önemli bir hususu tekrar hatırlamak isteriz ki o da şudur; İlgili öğretmenin ayrılış tarihi ile bu işlemi yaptığımız gün arasında 10 gün ve üzeri bir farkın olmamasına dikkat etmenizdir. Zira SGK  10 günü aşan bildirimler için  asgari ücretin 10’da 1’i kadar idari para cezası uygulamaktadır.

Adım 4 : İlgili kısmi zamanlı öğretmenin (ücretli öğretmen) meslek adı belirtilir. Ardından sırasıyla şu işlemler yapılır.

  • a. Belge türü 13 seçilir.(emekli ise belge türü 2 seçilir)
  • b. Gün sayısı (prim gün sayısı)bordrodan bakılarak yazılır.
  • c. Prime esas kazanç (PEK Tutarı) : Bordrodaki brüt tutar yazılır.
  • d. 0 olarak girilir.
  • e. Eksik gün sayısı : ‘(İşten ayrılış günü) –( Prim gün sayısı) = ’ şeklindeki formül ile bulunur. Örnek olarak bordroda prim gün sayısı 9 olan bir ücretli öğretmenin 18.01.2019 tarihinde işten ayrıldığını düşünelim. Bu ücretli öğretmenin eksik gün sayısı kaç olur? Sorumuza cevap bulabilmek için az önce verdiğimiz formülü kullanalım.

18-9 = 9 (Eksik gün sayımız 9’dur)

Not : Eğer ilgili ücretli öğretmenin (kısmi zamanlı öğretmen) işten çıkış tarihi ile işe ilk giriş tarihi aynı ay içerisinde ise yukarıdaki Adım 4’ten farklı olarak İşe Giriş Tarihi, Gün ve Ay bölümleri doldurulur. Peki bu durumda Eksik Gün nasıl bulunur? sorusunu duyar gibiyiz. Yanıtımız ise ‘(İşten ayrılış günü) –( Prim gün sayısı) –(İşe ilk giriş günü) + 1 = ‘ şeklinde olacaktır.

Örnek olarak 05.01.2019 tarihinde işe ilk giriş tarihi olan bir ücretli öğretmenin aynı ay içerisinde 9 gün prim gün sayısı olduğunu düşünelim ve kısmi zamanlı öğretmenimizin (ücretli öğretmen) 18.01.2019 tarihinde işten ayrıldığını da unutmayalım. Bu durumda Eksik Gün sayısı kaç olur?

18-9-5+1=5 (Eksik gün sayımız 5’tir)

  • f. Eksik gün nedeni : 07 Puantaj kayıtları seçilir.
  • g. Ücret yüzde usulü alıyor mu? : Hayır seçilir.
  • h. İşten ayrılış nedeni : 22- Diğer nedenler seçilir.
  • ı. Nakil gideceği iş yeri sicil(26 hane)(ayrılış nedeni 16 ise zorunlu) : Boş bırakılır.
  • i. Çalışma ve sosyal güvenlik başkanlığı iş kolu : 17-Ticaret, Büro, Eğitim ve Güzel Sanatlar seçeneği seçilir.
  • j. 4447 yasa uyarınca işsizlik sigortasına tabi olmayan sözleşmeli personel mi? : Evet diyoruz.
  • İLERİ sekmesine tıkladığımızda aşağıdaki görsel öge ekrana gelecektir.

Adım 5 : Gelen sayfanın kırmızı ile işaretlenen yerlerini kontrol edip ONAYLA sekmesine tıklıyoruz.

Adım 6 : İşte bu kadar! SGK işten ayrılış bildirgemiz hazır.

Article Categories:
Yönetici

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir