can

Yönetici
Yönetici

Mahkeme Mülakatı Adaletsiz Buldu: KPSS Adayları İçin Emsal Karar mı?

KPSS mülakatları ile ilgili uzun süredir devam eden tartışmalarda yeni bir gelişme yaşandı. Ankara 19. İdare Mahkemesi, Türk Eğitim Sen tarafından açılan davada, mülakat sisteminin adaletsiz olduğu gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu karar, sözleşmeli öğretmen alımlarında mülakat sisteminin kaldırılmasına yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Mahkeme Kararında Neler Var?

Mahkeme, farklı illerde uygulanan puanlama sistemlerindeki tutarsızlıklar nedeniyle mülakat sürecinin objektif kriterlere dayanmadığını vurguladı. Özellikle bazı adaylara "eğitim bilimleri" kriterinde 0 puan verilmesi, ancak diğer kriterlerde tam puan alması dikkat çekti. Mahkeme, değerlendirme sürecinin takdir yetkisi adı altında keyfi biçimde kullanıldığına hükmetti.

Kararın detaylarında şu ifadelere yer verildi:
✅ Tüm komisyon üyelerinin aynı puanları vermesi, sürecin objektif işlemediğini gösteriyor.
✅ Sınav değerlendirme formlarında, adayların neden düşük puan aldığına dair somut gerekçeler belirtilmedi.
✅ Uygulama farklılıkları nedeniyle adayların atama hakkının ihlal edildiği açıkça ortaya kondu.
✅ Davaya konu işlemin devam etmesi halinde, mağduriyetlerin artacağı ve telafisi güç zararlar doğabileceği belirtildi.

Hukukçular: "Bu Karar Emsal Niteliğinde Olabilir"

Hukukçulara göre, verilen karar bireysel bir işlemle ilgili olsa da, diğer davalara emsal teşkil edebilir. Eğer mahkemeler mülakatın objektif kriterlere dayanmadığını tespit etmeye devam ederse, MEB mülakat sistemini gözden geçirmek zorunda kalabilir.

Türk Eğitim Sen’den Ek Atama Talebi

Türk Eğitim Sen, 2023 KPSS mağduru öğretmenler için ek atama talebinde bulundu. Sendika, Cumhurbaşkanlığı’na resmi bir yazı göndererek, mülakat mağdurlarının ek kontenjanlarla atanmasını istedi. MEB yetkilileri, mağduriyet yaşayan adayların hukuki süreçlerinin takip edileceğini belirtti.

Mülakat Mağdurları Ne Yapmalı?

📌 Hukuki yollara başvurma hakkınızı kullanın: Eğer mülakat sürecinde haksızlığa uğradığınızı düşünüyorsanız, idare mahkemesine başvurarak itiraz edebilirsiniz.
📌 Sendikal destek alın: Türk Eğitim Sen gibi sendikalar, mağduriyet yaşayan öğretmen adaylarına hukuki destek sunuyor.
📌 Ek atama sürecini takip edin: Eğer MEB ek atama yaparsa, KPSS mağdurlarının başvuru sürecini dikkatle izlemesi gerekecek.

MEB’in Mülakat Sistemi Değişecek mi?

Bu kararın ardından gözler Milli Eğitim Bakanlığı'na çevrildi. MEB yetkilileri, mahkeme kararlarına uyacaklarını ve süreci takip edeceklerini belirtti. Ancak mülakat sisteminin tamamen kaldırılıp kaldırılmayacağı konusunda henüz net bir açıklama yapılmadı.

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar