can

Yönetici
Yönetici
Beden Eğitimi ve Spor BEP Planları Hazırlama Rehberi

Değerli Beden Eğitimi öğretmenlerimiz, sınıf öğretmenlerimiz ve Eğitim Web ailesi;

Beden Eğitimi ve Spor dersi, özel gereksinimli bir öğrencinin "Ben de yapabiliyorum!" dediği, özgüveninin zirveye çıktığı ve akranlarıyla en doğal şekilde kaynaştığı alandır. Ancak her öğrencinin fiziksel kapasitesi, koordinasyon düzeyi ve engel durumu farklıdır. Bu nedenle Beden Eğitimi BEP Planı, sadece bir kâğıt üzerinde kalmamalı; öğrencinin hareket kısıtlılığına veya zihinsel ihtiyacına göre "terzi dikimi" hazırlanmalıdır.

Beden Eğitimi Dersinde BEP Hazırlamanın Temel Mantığı​

Beden eğitimi BEP'i hazırlarken "Performans ve Rekabet" yerine "Katılım ve Gelişim" öncelenmelidir. Amacımız, öğrencinin profesyonel bir sporcu gibi basketbol turnikesi atması değil; temel lokomotor becerileri (yürüme, koşma, zıplama) sergilemesi, nesne kontrolü sağlaması ve grup oyunlarına kurallarıyla katılmasıdır. Örneğin; bedensel engeli olan bir öğrenciden "takla atmasını" beklemek yerine "vücut farkındalığı egzersizleri yapmasını" hedeflemek doğru bir BEP yaklaşımıdır.

Kademelere Göre Beden Eğitimi BEP Stratejileri​

1. İlkokul Kademesi (Oyun ve Fiziki Etkinlikler):
Bu dönemde odak noktamız temel hareket becerileridir. Düz çizgide yürüme, engellerin üzerinden atlama veya sürünme gibi temel kazanımları BEP'e dahil edin. Basit kurallı eğitsel oyunlarda öğrencinin rol almasını, sırasını beklemesini ve arkadaşlarıyla iş birliği yapmasını sağlayın.

2. Ortaokul ve Lise Kademesi (Beden Eğitimi ve Spor):
Bu kademede temel spor dallarıyla tanışma başlar. "Voleybolda servis atar" yerine "Topu karşı tarafa elle veya materyal yardımıyla fırlatır" hedefi konulabilir. Topu belirli bir mesafeden hedefe atma, topu durdurma veya taşıma gibi temel becerileri ön plana çıkarın.

📥 Beden Eğitimi BEP Planları İndirme Listesi (Güncel)

Aşağıdaki bağlantılardan, sisteme eklenmiş güncel Beden Eğitimi ve Oyun ve Fiziki Etkinlikler BEP planlarını Word (.docx) formatında indirebilirsiniz:

📂 İlkokul Oyun ve Fiziki Etkinlikler Dosyaları

📂 Ortaokul Beden Eğitimi BEP Dosyaları
(Not: Diğer sınıf kademeleri sitemize eklendikçe listemiz güncellenecektir.)

Beden Eğitimi Uygulamalarında Öğretmenlere 4 Pratik Tavsiye​

1. Materyalleri Modifiye Edin: Eğer öğrenci topu yakalamakta zorlanıyorsa daha hafif ve büyük toplar kullanın. Hedef küçültmek yerine, hedefin (potanın veya kalenin) boyutunu büyütün.
2. "Gölge Arkadaş" Yöntemi: Sınıftaki lider ruhlu ve yardımsever bir öğrenciyi BEP'li öğrenciye "spor arkadaşı" olarak atayın. Bu, sosyal kabulü inanılmaz artırır.
3. Değerlendirmede Süreç Odaklı Olun: Öğrenciyi 100 metre koşusundaki saniyesine göre değil; derse katılım isteğine, çabasına ve kendi sınırlarını ne kadar zorladığına göre notlandırın.
4. Güvenlik ve Uygunluk: Fiziksel engeli veya kronik rahatsızlığı (epilepsi, astım vb.) olan öğrenciler için BEP planına mutlaka sağlık önlemlerini ve acil durumda yapılması gerekenleri not edin.

Eğitim Web Notu: Beden eğitimi sadece kas gelişimi değil, ruh gelişimidir. Kaynaştırma öğrencimizin bir takımın parçası olduğunu hissetmesi, kazanma ve kaybetme duygusunu sağlıklı yaşaması en büyük madalyadır.

Eğitim Web Spor Odası' Alıntı:
Kıymetli meslektaşlarım; Beden eğitimi dersinde tekerlekli sandalye kullanan veya görme engeli olan bir öğrencinizi sürece dahil etmek için geliştirdiğiniz "en yaratıcı kural değişikliği" neydi? Fikirleriniz tüm Beden Eğitimi öğretmenlerimize ilham verebilir!

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar