Meb'den Yapay Zekâ Hamlesi: Yapay Zekâ Uygulamaları Etik Kurulu Yönergesi Yayımlandı!

can

Yönetici
Yönetici
Eğitimde Yeni Dönem: MEB Yapay Zekâ Uygulamaları Etik Kurulu Kuruldu!

Değerli EğitimWeb üyeleri, bilişim teknolojileri öğretmenlerimiz ve okul yöneticilerimiz,

Millî Eğitim Bakanlığı, eğitim süreçlerinde hızla yayılan yapay zekâ araçlarının kullanımıyla ilgili beklenen hukuki çerçeveyi Yapay Zekâ Uygulamaları Etik Kurulu Yönergesi ile çizdi. Artık okullarda ve projelerde kullanılan YZ araçları, belirlenen etik ilkeler doğrultusunda denetlenecek.

Bu yeni ve kritik yönergenin sahayı ilgilendiren en önemli başlıklarını sizler için özetledik:

1. Okullarda "Yapay Zekâ Etiği Ekipleri" Kuruluyor (Madde 13)
Her okulda, okul müdürünün başkanlığında en az 3 üyeden oluşan bir ekip kurulacak. Bu ekibin görevleri:
  • Okuldaki YZ uygulamalarının etik yönergeye uygunluğunu sağlamak.
  • Öğretmenlere YZ araçlarının etik kullanımı konusunda rehberlik etmek.
  • Ortaya çıkan etik ihlal bildirimlerini inceleyerek karara bağlamak.

2. Öğretmenler İçin "Etik Beyan Formu" Zorunluluğu (Madde 15)
Eğitim ve öğretim kurumlarında yapay zekâ uygulaması gerçekleştirecek olan öğretmenlerin Etik Beyan Formu doldurmaları esastır. Bu form ile kullanılan aracın öğrenci mahremiyetine ve milli-manevi değerlere uygunluğu beyan edilmiş olacak.

3. Hiyerarşik Denetim Yapısı
  • Üst Kurul: Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı başkanlığında 11 üyeden oluşur. Genel politikaları belirler ve itirazları karara bağlar.
  • İl/İlçe Kurulları: Okul ekiplerinin kararlarına karşı yapılan itirazları inceler.
  • İhlal Durumu: Etik ihlal tespit edilen bir YZ uygulaması derhal durdurulur ve ilgili birimlere bildirilir.

4. Temel Etik İlkeler (Madde 14)
Yapay zekâ araçları kullanılırken şu ilkelere uyulması mecburidir:
  • İnsan haklarını gözetmek,
  • Millî ve manevi değerlere uygunluk,
  • Kapsayıcılık ve erişilebilirlik,
  • KVKK Uyumu: Kişisel verilerin korunması kanununa tam uyum.

----------------------------------------------------
❓ *** SORULAN SORULAR (S.S.S.)

Soru 1: Sınıfımda ChatGPT veya benzeri bir araç kullanırken izin almalı mıyım?
Cevap:
Yönergeye göre, eğitim amaçlı YZ uygulamalarında Etik Beyan Formu doldurmanız gerekmektedir. Okulunuzdaki YZ Etiği Ekibi ile koordineli hareket etmeniz sorumluluklarınızı netleştirecektir.

Soru 2: Etik ihlal bildirimi nereye yapılır?
Cevap:
Başvurular doğrudan ilgili okul müdürlüğüne yapılır. Okul ekibi 15 gün içinde incelemeyi tamamlar. Karara itiraz edilirse süreç İl/İlçe ve Üst Kurul'a kadar gidebilir (Madde 16).

Soru 3: Öğrenci verilerinin YZ araçlarına girilmesi yasak mı?
Cevap:
Madde 14/2 uyarınca 6698 sayılı KVKK hükümleri esastır. Öğrencilerin kişisel verilerini (isim, fotoğraf, ses vb.) izinsiz olarak üçüncü taraf YZ yazılımlarına işlemek etik ihlal ve yasal suç teşkil edebilir.

Soru 4: "Eğitimde Yapay Zekâ Uygulamaları Etik Kılavuzu" nedir?
Cevap:
Bu yönergenin nasıl uygulanacağını, hangi durumların ihlal sayılacağını ve formların nasıl doldurulacağını açıklayan teknik rehberdir (Madde 18).

Soru 5: Özel okullar da bu yönergeye tabi mi?
Cevap:
Evet. Yönergenin 1. maddesi uyarınca MEB'e bağlı her derece ve türdeki resmî ve özel tüm okullar bu hükümlere uymak zorundadır.
----------------------------------------------------

📌 Değerli bilişimciler; eğitimde YZ kullanımının bu kadar sıkı denetlenmesi inovasyonu engeller mi, yoksa güvenli bir liman mı oluşturur? Okulunuzda kurulacak olan "Yapay Zekâ Etiği Ekibi"nde görev alacak mısınız? Düşüncelerinizi çok merak ediyoruz.

EğitimWeb Yönetimi

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar