Değerli Velimiz,
Çocuğunuz bir resim yaptığında veya oyuncağını paylaştığında ağzımızdan dökülen ilk kelime genellikle şudur: "Aferin!" veya "Harikasın!"
Niyetimiz çocuğun özgüvenini artırmak olsa da, uzmanlar sürekli ve içi boş övgünün çocuğun "Dışa Bağımlı" hale gelmesine neden olduğu konusunda uyarıyor. Sürekli "Harikasın" duyan çocuk, bir süre sonra şu mesajı alır: "Ben sadece bir şeyi başardığımda değerliyim."
Peki, çocuğun motivasyonunu kırmadan, doğru şekilde nasıl takdir edebiliriz? Cevap: "Betimleyici Övgü" (Descriptive Praise).
Yargı dağıtmak (iyi/kötü/süper) yerine, sadece ne gördüğünüzü ve ne hissettiğinizi söyleyin. Bırakın çocuk kendi sonucunu kendi çıkarsın.
İşte hayat kurtaran dönüşüm tablosu:
Çocuk 100 aldığında değil, çalıştığında övülmelidir. Düşüp kalktığında değil, tekrar denediğinde takdir edilmelidir.
Sevgiyle kalın,
Okul Rehberlik Servisi / Okul Yönetimi
Bültene ek olarak öğretmenlerinize şu küçük notu iletebilirsiniz:
Çocuğunuz bir resim yaptığında veya oyuncağını paylaştığında ağzımızdan dökülen ilk kelime genellikle şudur: "Aferin!" veya "Harikasın!"
Niyetimiz çocuğun özgüvenini artırmak olsa da, uzmanlar sürekli ve içi boş övgünün çocuğun "Dışa Bağımlı" hale gelmesine neden olduğu konusunda uyarıyor. Sürekli "Harikasın" duyan çocuk, bir süre sonra şu mesajı alır: "Ben sadece bir şeyi başardığımda değerliyim."
Peki, çocuğun motivasyonunu kırmadan, doğru şekilde nasıl takdir edebiliriz? Cevap: "Betimleyici Övgü" (Descriptive Praise).
Neden Sadece "Aferin" Dememeliyiz?
- Bağımlılık Yapar: Çocuk, kendi iç tatmini için değil, sizden onay almak için hareket etmeye başlar. Siz "Aferin" demezseniz, yaptığı işi değersiz görür.
- İnandırıcılığı Kaybolur: Her şeye "Harikasın" derseniz, çocuk gerçekten zor bir şeyi başardığında söylediğinizin bir anlamı kalmaz.
- Baskı Yaratır: "Sen en zekisin" dediğinizde çocuk, hata yapmaktan ve bu unvanı kaybetmekten korkmaya başlar.
Çözüm: "Betimleyici Övgü" (Gördüğünü Söyle)
Yargı dağıtmak (iyi/kötü/süper) yerine, sadece ne gördüğünüzü ve ne hissettiğinizi söyleyin. Bırakın çocuk kendi sonucunu kendi çıkarsın.İşte hayat kurtaran dönüşüm tablosu:
| Durum | ||
| Resim Yaptığında | "Harika bir resim olmuş, ressam gibisin!" | "Mavinin yanına turuncuyu kullanman resmi çok canlı yapmış. Gökyüzünü boyarken çok uğraştığını görüyorum." |
| Odasını Topladığında | "Aferin benim kızıma/oğluma." | "Odanı topladığın için teşekkür ederim. Oyuncakları kutularına ayırman, aradığını bulmanı çok kolaylaştıracak." |
| Sınavdan İyi Aldığında | "Sen çok zekisin!" | "Bu sınava ne kadar disiplinli hazırlandığını gördüm. Emeğinin karşılığını aldın." (Zekaya değil, çabaya vurgu!) |
| Arkadaşıyla Paylaştığında | "Çok iyi bir çocuksun." | "Arkadaşın oyuncağını unuttuğunda seninkini vermen çok nazik bir davranıştı. Bak, o da ne kadar mutlu oldu." |
Püf Noktası: "Çaba"yı Övün, "Sonucu" Değil
Çocuk 100 aldığında değil, çalıştığında övülmelidir. Düşüp kalktığında değil, tekrar denediğinde takdir edilmelidir.- "Pes etmedin, denemeye devam ettin."
- "Bunu tek başına çözmek için farklı yollar aradın."
Sevgiyle kalın,
Okul Rehberlik Servisi / Okul Yönetimi
Öğretmenler İçin "Sınıf İçi Uygulama İpucu"
Bültene ek olarak öğretmenlerinize şu küçük notu iletebilirsiniz:Değerli Öğretmenim,
Bu hafta sınıfta bir deney yapalım:
Öğrencilere "Aferin/Çok güzel" demek yerine, "Teşekkür ederim" veya "Görüyorum ki..." kalıplarını kullanalım.
- "Sessizce sıraya geçtiğiniz için teşekkür ederim." (İtaati değil, işbirliğini övmek)
- "Yazını yazarken satır çizgilerine çok dikkat ettiğini görüyorum." (Sonucu değil, süreci övmek)
Farkı göreceksiniz.