Bilgisayar Güvenliği İçin Temel Öneriler

4 Ocak 2024
358
Views

Bilgisayarınızda yaşanabilecek sorunların önüne geçmek için her kullanıcının hızlıca adapte olabileceği bazı güvenlik yaklaşımları bulunmaktadır.

Bunların en başında işletim sistemini güncelleme ve uygulama güncellemeleri yapılmasıdır. günümüzde bir çok uygulamanın hızlıca geliştirilmesi, piyasaya sürülmesi ve açık kaynak kodununda bu uygulamalara entegre edilmesi sonucunda yıkıcı etkileri olan bazı açıklar ortaya çıkmaktadır.

Bugün dünya üzerindeki en büyük yazılım ve donanım üreticileri her geçen gün kendi yazılım geliştirme süreçlerinde iyileştirmeler yapsalar da bu noktada her zaman biz kullanıcılar olarak yazılımların güvenlik açığına sahip olacağı yaklaşımıyla davranmalıyız. Bu yüzden üreticilerin yayınladığı güncellemeleri aksatmadan yapmalıyız.

Antivirüs programları bilgisayarda kimi zaman cihazımı yavaşlatıyor gerekçesiyle kapatılan ya da etkisizleştirilen bir programdır. Bu programlar aslında sizin cihaz üzerindeki en temel koruma kalkanıdır. Dolayısıyla kalenizi korurken kapıyı açık bırakmamak için antivirüs programı edinmeli ve kullanmalısınız.

Güvenlik duvarı kullanımı bazı işletim sistemlerinde entegre gelmektedir ve sizin kötücül adreslerle iletişime geçmenizi engeller.

Şifre seçimlerinizi yaparken kesinlikle çok dikkatli olmalısınız. Güçsüz yani kısa şifreler, bilinen şifreler gibi şifreler günümüz işlemcileri ve programları ile çok kısa sürede tespit edilebilir. Bu yüzden mümkün olduğunda kompleks şifreler tercih etmelisiniz. Bunun dışında belkide daha önemlisi aynı şifreyi kesinlikle bir çok farklı uygulamada kullanmamaya özen göstermelisiniz. Özellikle güvenliğinden şüphe duyduğunuz bir web sitesine kayıt olacaksanız aynı şifreyi kullanmaktan kaçının.

Şirketlerin ve kullanıcıların en fazla zarar gördüğü saldırılar, e-posta üzerinden yayılım göstermektedir. Bu noktada gelen e-postaların oltalama saldırısı olabileceğini öngörerek incelemeniz, gönderen kişinin doğruluğundan emin olmanız ve dosya içinde bulunan dosya eki ve site linki gibi noktalarla etkileşim kurarken çok dikkatli olmalısınız.

Son olarak legal olmayan içerik barındıran sitelere kesinlikle erişim kurmamalısınız. Genel kanının aksine kullanıcının haberi olmadan siteyi ziyaret ederken de kötücül yazılımlar bilgisayarınız indirilebilir ve bu kötücül yazılımlar tarafından enfekte edilebilirsiniz.

  • İşletim sistemi güncellemeleri
  • Uygulama güncellemeleri
  • Anti-virüs programları
  • Güvenlik duvarı kullanımı
  • Şifre seçimleri
  • E-posta incelemesi
  • Şifreli olmayan websiteleri
  • Legal olmayan içerik

Article Categories:
Teknoloji

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir