Bilgisayarıma Virüs Bulaştıysa Ne Yapmalıyım?

4 Ocak 2024
403
Views

PC, Mac, akıllı telefon ve tablet kullanıcıları, virüsler, zararlı yazılımlar ve kötü amaçlı uygulamalardan dolayı giderek artan bir tehlikeyle karşı karşıyadır. Harekete geçmek, ne ile karşılaştığınızı bilmek anlamına gelmektedir. 

Virüsler ve Casus Yazılımlar Nasıl Zarar Verir?

Bilgisayarınıza virüs bulaştıysa öncelikle bu konunun çok ciddi bir sorun olduğunu, özellikle günümüzde neredeyse tüm işlemleri yapmamızı sağlayan bilgisayar cihazınızın bütünlüğünü tehdit eden dolayısıyla sizin işlerinizi de tehdit eden bir sorun olduğunu anlamalıyız.

Bir kötücül yazılımın etkilerini ilk bakışta tespit etmek zor olsa da, bazı olası bilinen etkileri; cihazınızın bağlı olduğu tüm hesaplara giriş yapılabilir, bu sayede sizin kimliğiniz kullanılarak aksiyonlar alınabilir örneğin bankacılık işlemleri yapılabilir, sosyal medya hesaplarınızdan etkileşimler oluşturulabilir, cihazınızın içerdiği tüm verilere erişilebilir veya silinebilir ya da cihazınız tamamen kullanılamaz bir hale gelebilir. Örneğin günümüzde çok yaygın olarak duyduğumuz fidye yazılımları saldırıları

Cihazınızda kontrol kurulabilir ve cihaz arabirimleri yani kamera, mikrofon gibi arabirimler aracılığıyla kişisel gizlilik ihalalleri yaşanabilir. Unutmayın kişisel veri en önemli hazinemizdir vebunu mümkün olduğunda en sıkı şekilde korumamız gerekir.

Bilgisayarınıza Virüs Bulaştıysa Ne Yapmalısınız

Cihazınıza hala erişiminiz var ise öncelikle kurulu olan bir antivirüs yazılımınızı yoksa bu antivirüs yazılımını edinmeniz gerekmektedir. Bu noktada açık kaynak kodlu bir çok antivirüs programını kullanabilirsiniz.

Cihazınızın kablolu ve kablosuz tüm erişimini kapatmanız virüsün merkezi ile haberleşip emirlerini yerine getirmesini ya da bilgisayarınızdan veri çalmasının önüne geçecektir.

Daha sonra cihazınızı güvenli modda başlatıp kurmuş olduğunuz program ile virüs taramasını başlatın. Eğer iyileşme gözlemlemezseni farklı bir antivirüs ile deneyebilirsiniz. Sonuç yine aynı olursa daha önce almış olduğunuz yedeğinize dönebilirsiniz.

Sorununuz çok daha büyü ise, örneğin fidye yazılımına maruz kaldıysanız ve yedeğiniz yok ise cihazınızı teknik destek veren bir ekibe teslim etmelisiniz. Bazı servisler bazı fidye yazılımlarının çözümlenmesi için yazılımlar gerçekleştirmektedir fakat bu yöntem tüm fidye yazılımları için geçerli değildir.

Article Categories:
Teknoloji

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir