Meb Doğum İzni Hesaplama Programı İçin Tıklayınız.
İş hayatında aktif bir rol üstlenmiş olan kadınları yakından ilgilendiren doğum izni çalışan her kadın için kullanılabilir bir haktır. Bu izin ile ilgili uygulama detayları, süresi, bu haktan yararlanabilme şartları ve başlangıcı gibi pek çok detay yeterince bilinmemektedir. Konuyla ilgili düzenleme 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında düzenlenmiştir.
Kanuna göre yürürlükte bulunan doğum izin süresi hesaplanırken normal seyreden bir gebelik için belirtilen süre 40 hafta olarak düşünülür. Gebe çalışanın doğumdan önceki 8 hafta ile doğumdan sonraki 8 haftayı içine alan toplam 16 hafta yasal izin hakkı bulunur.
Anne adayları dilerse doğum öncesi 8 haftalık izin kullanmayabilir. Bunun yerine doğuma 3 hafta kalana kadar çalışabilirler. Doktordan alınan çalışabilir izni ile hamileliklerinin 37. haftasına kadar yani doğuma ortalama 3 haftalık süre kalana kadar çalışmaya devam edebilirler. Ekstradan bir doğum raporu edinmemiş anne adayları hamileliklerinin 32. haftasına geldiklerinde izne çıkabilirler. Yani doğum izin başlangıcı doğumdan 8 hafta önce başlar. 32. haftayı doldurmak şarttır.
Doğum İzni Hesaplaması
4857 sayılı İş Kanunu 74. Maddesi uyarınca doğum öncesi ve sonrası izni uygulaması kişinin kendi özel durumu ve tercihleri göz önüne alınarak hesaplanır. Doğum izni hesaplaması için şu adımlar izlenir:
- Normalde doğumdan önce 8, doğumdan sonra da 8 hafta olarak doğum izni süresi 16 haftadır.
- Doğum öncesi tanınmış olan doğum öncesi izni hakkını kullanmayan hamile çalışanların kalan izin süreleri doğumdan sonraki sürece eklenir.
- Çoğul hamileliklerde doğum öncesinde başlayan 8 haftalık sürece ilave olarak 2 hafta ile toplamda doğum öncesi izin başlangıcı 10 haftadır.
Bunların dışında ayrıca hamilelik boyunca anne adayına rutin kontrollerin takibi için ücretli izin verilmesi mecburidir.
Özel sektörde çalışan hamileler için de koşullar aynıdır.