Origami – Kağıt Katlama Sanatı Nedir? (Eğitim)

4 Ocak 2024
959
Views


Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ücretsiz online orgiami kursu videoları hazırlanmıştır.

Ücretsiz kurs videolarını yazının alt kısımından izleyebilirsiniz.

Origami Nedir?

Origami keşfedildiği zamanlardaki adıyla Zhe Zhi,2. yüzyılın ortalarında Çin’de ortaya çıkmış ve 6. yüzyılda da Japonya da popüler olmuştur. Günümüzde ise bir Japon sanatı olarak kabul edilmektedir. Origami sanatını inşaa etmek için herhangi bir kağıt çeşidi kullanılabilir fakat en çok kullanılanı Kami olarak bilinen kağıt türüdür ki, kami Japonca ‘da kağıt anlamına gelmektedir. Peçeteden biraz daha fazla kalınlığa sahip olan Kami, çoğunlukla bir yönü renkli diğer yönü beyaz olan bir kâğıt çeşididir. Japonlar bu yeni sanat dalını “折り-ori” ve “ 紙-kami” kelimelerinin birleşmesiyle origami olarak isimlendirdiler ve onu bir sanat dalı olarak geliştirmişlerdir. Origami, “katlanmış kâğıt” anlamına gelmektedir. Origami, kare ve dikdörtgen şeklindeki bir kâğıdı yapıştırıcı ve makas kullanmadan sadece katlayarak çeşitli figürler oluşturma sanatıdır. Origami 1920 yılında Japonya’da okullarda ders olarak programlara ders olarak eklenmeye başlanmıştır.

Japonların geleneksel sanatı olmaktan çıkan origami, dünyanın her yerinde her meslekten ve her yaş grubundan insanın hobisi olmuştur.

Öğrencilere davranışsal, psiko-motor, dil gelişimi, sosyal-duygusal, matematik eğitiminde yardımcı bir araç olması açısından gelişim alanlarına katkısı bulunmaktadır.

Origami Tarihi

Origami kelimesi, Japonca kökenden geldiği için Japon sanatı olarak bilinmektedir, ancak origaminin tarihi Çin’e dayanmaktadır. Bu sanatın ilk olarak Çinliler, tarafından yapıldığı bilinmektedir. Kağıdı Çin’liler M.Ö. 250 yılındakeşfedip üretmişlerdir.

Kağıdın ilk bulunduğu yıllarda, hediye paketleme ve dini törenlerde kullanılırken, daha sonra ekonomik hale gelmesi ile farklı şekillerde de kullanmaya başlamıştır. 1900’lü yıllara gelindiği ise okullarda eğitim öğretim aracı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kağıt katlama sanatı çocukların bilişsel gelişimini desteklediği görülmüştür. Çocukların yeteneklerini keşfetmesi için oldukça eğlenceli bir sanattır.

Orijami sanatı Japonya’ya giden budist din adamları aracılığıyla Japonya’ya taşınmış ve oldukça ilgi gören Japonca’da katlanmış kağıt anlamına gelen origami isimiyle anılmaya başlanmıştır. 2. Dünya Savaşından sonra daha da gelişerek sanat olarak görülmeye başlanmıştır. 1900’lü yıllardan itibaren okullarda öğretilmeye başlanan ve öğrencilerin bilişsel – matematiksel zekalarının gelişmesine büyük fayda sağlamaktadır. Günümüzde dahi bu sanat dalına her yaştan kişilerce ilgi duyulmaktadır. Günümüzde ise bu sanatla alakalı sergiler, atölyeler, kurslar ve çeşitli faaliyetler sık sık yapılır hale gelmiştir.

Eğitimde Origami Nasıl Kullanılır?

Origami eğitim materyali olarak birçok alanda kullanılabilir. Bunlardan origaminin uygulaması olarak en uygun olanı matematiktir. Origami öğrencilerin geometrik deneyimlerini ve uzamsal zekâlarını geliştirmeleri için çekici ve motive edici bir ortam sağlar. Hem origami hem de matematik kendine has bir dile sahiptir. Öğrencilerin origami aktiviteleri ile ders işleme sırasında origaminin kurallı ilerleyen yapısıyla tanışmaları matematiğe yönelik de aynı etkiyi yapacaktır. Origaminin eğitimde kullanılması yeni bir fikir değildir, 1960 yılında Amerika’da “Geometry Exercises in Paper Folding” isimli kitap basılmıştır. Bunun da ötesinde 1800’lerde anaokulu eğitiminin kurucusu Froebel, müfredatında sanatsal aktivite ve temel geometrik kavramların kavranması için kâğıt katlamaya yer vermiştir. Origaminin en önemli özeliklerinden birisi de yapılandırmacılık temelli günümüz öğretim modellerine uygunluğu ve uyarlanabilir olmasıdır.

Origami Eğitimi Kurs Videoları

Origaminin Temel Kavramları
Origamiden Gül Yapımı
Origamiden Fil Yapımı
Origamiden Kuş Yapımı
Origamiden Sandık Yapımı
Origamiden Tilki Yapımı
Origdamiden Küçük Prens Yapımı
Origamiden Ev-Kova-Elbise-Gömlek-Pantolon-Yüz-Kurbağa Yapımı
Origamiden Mercan Kız Yapımı

Origami Çeşitleri

Klasik origami” ve “parçalı origami” olmak üzere origami iki başlıkta incelenebilir. Klasik origami çoğunlukla tek parça kağıttan yapılır, çok fazla olmasa da iki veya üç parçanın kullanıldığı klasik origamiyle çeşitli hayvan veya eşya figürleri yapılır. “Modüler origami” veya diğer adıyla “parçalı origami” birbirinin benzeri parçaların birleştirilmesiyle oluşturulur ve hayvan veya eşya gibi somut figürlerden çok, üç boyutlu geometrik figürler yapılmasında kullanılır. Parça sayısında herhangi bir sınır olmayan parçalı origami tak çıkar oyuncaklarına benzer ve aynı parçalar kullanılarak birçok değişik figür üretilebilir. Origamide çoğunlukla kare şeklinde kâğıt kullanılsa da kâğıdın şeklinde bir sınırlama yoktur. Günümüzde origaminin birçok farklı türleri de ortaya çıkmıştır. Mimari origami, pop-up origami, kirigami (kağıt kesme sanatı) bunlara örnek verilebilir. Modern origami olarak da bilinen bu origami türlerinde yapıştırma ve kesme serbest bırakılmıştır

Article Categories:
Kurslar · Sanat

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir