Bilgisayarınızın Güvende Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?

4 Ocak 2024
626
Views

Bilgisayarınızın güvende olup olmadığını anlamak esasında, biraz ters bir bakış açısı ile günlük kullanıcılara daha rahat aktarıldığından, bilgisayarınızda yaşanabilecek bazı sorunlar ve bunlara bağlı olarak yapmamız gerekenlerden bahsedeceğiz.

Aşağıdaki Durumlar Yaşanıyorsa Bilgisayarınız Kontrol Edilmeli

  • Bilgisayarımda rahatsız edici reklamlar sürekli olarak açılıyor!
  • Bilgisayarım aralıklı olarak kendi kendine sistem hatası veriyor!
  • İnternet trafiğimde şüpheli bir şekilde yükselme var.
  • Bilgisayarım ara sıra hata mesajları üretiyor.
  • Yönetim paneline erişemiyorum
  • Masaüstümde şüpheli erişim kısayolları ortaya çıktı.
  • Tarayıcım ana sayfası benden habersiz değişti.
  • Güvenlik çözümünüz kapatıldı mesajı alıyorum.

Bilgisayarınızın yavaşlaması bir çok sebepten olabileceğinden doğrudan bir virüs veya kötücül yazılım aklımıza gelmemelidir. Ancak virüslerin yan etkileri veya semptomlarından birisi olarak bilgisayar yavaşlaması sıkça görülmektedir. Günümüzde kripto para üretmek için kullanıcı bilgisayarlarının işlemci hızının çalınması da bu tür bir semptomun örneğidir.

Rahatsız edici reklamlarla karşılaşıyor ve bu reklamları kapatamıyor veya kapattıktan bir süre sonra geri dönüyorlarsa bu enfekte olduğunuzun kuvvetli bir semptomudur. bu noktada antivirüs ile tarama ve uygulamaların güncellenmesi gerekebilir. Bu yöntemlerin işe yaramadığı durumlarda teknik bir destek almak üzere cihazınızı teknik servise teslim edebilirsiniz.

Bilgisayarın aralıklı olarak sistem hatası verip kendini kapatması, bilgisayarınızın çalışması için gerekli olan dosyaların bozulduğu anlamına gelebilir. Bu yine kötücül bir yazılımla gerçekleştirilmiş ya da kullanıcı hatası ile olmuş olabilir.

İnternet trafiğinde şüpheli bir yükselme ya da yavaşlama varsa bilgisayarınızda çalışan kötücül bir yazılım bilgilerinizi bir uzak sunucuya yüklüyor olabilir. Sürekli halinde inceleme gerektiren sürekli bir durumdur.

Yönetim paneline erişemiyorum, bazı kötücül yazılımlar sizin yönetici panelinize ulaşmanızı engelleyerek kendi yaşam süresini uzatmayı amaçlar. Bu noktada antivirüs programınızı çalıştırarak tarama yapmanız önerilir.

Şüpheli dosya kısayolları genellikle internetten indirilen bedava uygulamalarının yanında yüklenen ve kullanıcının farkında olmadan bilgisayarı enfekte eden yazılanların bir göstergesidir.

Güvenlik çözümünüz kapatıldı mesajını alıyorsanız bu sorunu çözmek için hemen yollar aramalısınız. Çünkü bazı kötücül yazılımlar güvenlik çözümünüzü kapatarak kendilerini gizlemeyi amaçlamaktadır.

Tarayıcınızın anasayfası sizden habersiz değiştiyse muhtemelen bilgisayarınız kötücül yazılımların etkisinde olabilir.

Article Categories:
Teknoloji

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir