Eğitim Felsefesi: Tanım, İşlevler ve İlişkiler
Eğitim ve Felsefe Arasındaki İlişki: Eğitim sistemlerinin şekillenmesi ve yönlendirilmesi, felsefi temellere dayanır. Eğitimde hangi amaçların belirleneceği, nasıl bir içerik sunulacağı, öğretim ve öğrenme süreçlerinin nasıl olacağı gibi konular, felsefi düşünceyle ele alınır. Dolayısıyla eğitim-felsefe ilişkisi çok boyutludur ve eğitim sistemlerinin temelinde felsefi bakış açısı bulunur.
Eğitim Programlarının Felsefi Temelleri: Eğitim ve öğretim programları, bir felsefi çalışmanın ve kabulün ürünüdür. Eğitim programlarının oluşturulması ve planlanmasında felsefeden yararlanılır. Her eğitim programı belirli bir felsefi yaklaşıma dayanır ve genellikle belirli bir felsefi temel üzerine kurulur.
Felsefenin Kurumsal Etkisi: Benimsenen felsefi bakış açısına uyum, kurumsal etkililiği ve verimliliği artırır. Bir eğitim sisteminde belirli bir felsefi yaklaşımın benimsenmesi, örgütsel ve bireysel amaçların gerçekleşmesine katkı sağlar. Eğitim felsefesinin uygulayıcılar tarafından kabul edilmesi, etkili kurumların ve daha verimli bireylerin oluşumuna olanak tanır.
Bu noktalardan hareketle, eğitim sistemlerinin temelinde felsefi bir bakış açısının bulunduğu ve bu bakış açısının eğitimin her aşamasını etkilediği sonucuna varılabilir. Eğitim felsefesi, eğitimdeki amaçların belirlenmesinden, programların oluşturulmasına, öğretim yöntemlerinin belirlenmesinden, değerlendirme süreçlerine kadar geniş bir yelpazede etkilidir.
Tanım ve İlişkiler: Eğitim felsefesi, eğitim ve felsefenin etkileşiminin eğitim alanında uygulanması olarak tanımlanır. Felsefe, tüm disiplinlerin yönlendirilmesi, işlenmesi ve değerlendirilmesi için temel bir rehberdir. Eğitim ise genellikle üç farklı alan betimlemesiyle tanımlanır: Bireyin davranışını kasıtlı ve istendik yönde değiştirme süreci olarak, sosyo-ekonomik politik bir kurum olarak eğitim kurumları ve uygulamalı bir bilim alanı olarak.
İşlevler:
Daimicilik (Perennializm) Felsefesi, eğitim felsefesi akımlarından biridir ve genellikle idealist ve realist felsefelerden etkilenmiştir. Bu felsefe akımı, eğitimde değişmeyen gerçeklikleri ve evrensel doğruları vurgular. Daimicilik felsefesine göre, gerçeklik bütün zaman ve mekanlarda değişmez, bu nedenle geçmişin bilgisi ve kültürel değerleri günümüz eğitimine rehberlik etmelidir.
Daimicilik felsefesinin ana özellikleri şunlardır:
Esasicilik (Essentialism) Felsefesi
Esasicilik (Essentialism) Felsefesi, eğitim felsefesi alanında önemli bir akımdır ve genellikle gerçekçi felsefeden etkilenir. Bu felsefe akımı, eğitimin temel amacının kültürlerin mirasının aktarılması olduğunu savunur. Esasicilik felsefesine göre, eğitim, öğrencilere gerçek yaşamda geçerli olan bilgi, beceri ve değerleri öğretmeyi amaçlar. Bu felsefenin savunucuları arasında William Bagley, Issac Kandel ve Henmen H. Horne gibi isimler bulunmaktadır.
Esasicilik felsefesinin ana özellikleri şunlardır:
Esasicilik felsefesi, öğretmen ve konu merkezli, gelenekçi ve disiplinci bir eğitim anlayışını yansıtır. Öğretmenlerin, öğrencilere kültürel mirası aktarmak ve öğrencilerin
disiplinli bir şekilde öğrenmelerini sağlamak için çaba göstermeleri beklenir. Ancak, eleştirmenler, bu yaklaşımın öğrencilerin yaratıcılığını ve eleştirel düşünme becerilerini engelleyebileceğini savunurlar.
İlerlemecilik (Progressivism) Felsefesi,
İlerlemecilik (Progressivism) felsefesi, eğitimde önemli bir akımdır ve pragmatik felsefeye dayanır. Bu felsefe, değişimi ve gelişimi amaçlar ve geleneksel eğitim anlayışlarına karşı bir alternatif sunar. İlerlemecilik felsefesinin temel savunucuları arasında Hareclitus, Protagoras, Gogias, Prodikos, Hippias, Bacon, Auguste Comte ve John Dewey gibi isimler bulunmaktadır.
İlerlemecilik felsefesinin ana özellikleri şunlardır:
Yeniden Oluşturmacılık (Reconstructionism) Felsefesi
Yeniden Oluşturmacılık (Reconstructionism) felsefesi, eğitim alanında önemli bir akımdır ve pragmatik felsefeye dayanır. Gelişmeci değil, değiştirmeci bir yaklaşımı benimser. Bu felsefe, toplumun var olan değerlerinin yeniden yorumlanması ve toplumu daha iyi bir şekilde yeniden inşa etmesi gerektiğini savunur.
Yeniden oluşturmacılık felsefesinin temel özellikleri şunlardır:
Politeknik Eğitim
Politeknik eğitim, çok yönlü teknik ve beceri kazandırmayı amaçlayan bir eğitim modelidir. Temel amacı, insanların çok yönlü gelişimini sağlayarak toplumsal barış, kardeşlik ve adaletin tesisi ve sömürünün sona erdirilmesine katkıda bulunmaktır. Politeknik eğitim, özellikle diyalektik materyalist felsefeye dayanan sosyalist ülkelerde uygulanmıştır.
Politeknik eğitimde, insanların zihinsel ve bedensel çalışmalarının birleştirilmesi önemlidir. Bu yaklaşım, insanların çok yönlü yetişmesini ve doğaya egemen olmalarını, üretici güçlerin gelişimini sağlamayı amaçlar. Politeknik eğitimin ilkeleri arasında yaşam boyu eğitim, bilimsellik, demokratikleşme, üretim için eğitim ve çok yönlü gelişim bulunmaktadır.
Eğitim programı, çok yönlü yetişmeyi sağlayacak şekilde tasarlanmalıdır. Öğretim ilke ve yöntemleri, uygulamaya ve kurama dayalı olmalıdır. Öğrencilerin diyalektik akıl yürütme becerileri ve üretim katkısı gibi konular ölçme ve değerlendirme sürecinde önemlidir. Öğretmenin ideolojik liderlik, beceriklilik ve üretim yöneticisi olması beklenir.
Politeknik eğitimde öğrenci, üretimin merkezinde olmalı ve çok yönlü gelişimi hedeflemelidir. Öğretim programı, öğrencilerin sosyalist politik ve moral inanışlarla uyumlu, geniş perspektifte yetenekli ve dengeli kişiliklere sahip olmalarını amaçlamalıdır. Okul, endüstri kurumları gibi üretim merkezleri gibi işlev görmeli ve öğrencilerin kolektif bilinçlerini oluşturacak etkinliklere yer vermelidir.
Sonuç olarak, politeknik eğitim, diyalektik materyalist felsefeye dayanan ve insanların çok yönlü gelişimini amaçlayan bir eğitim yaklaşımıdır. Bu model, insanların üretim becerilerini geliştirmek ve toplumsal dönüşümü sağlamak için önemli bir araç olarak görülmektedir.
Eğitim ve Felsefe Arasındaki İlişki: Eğitim sistemlerinin şekillenmesi ve yönlendirilmesi, felsefi temellere dayanır. Eğitimde hangi amaçların belirleneceği, nasıl bir içerik sunulacağı, öğretim ve öğrenme süreçlerinin nasıl olacağı gibi konular, felsefi düşünceyle ele alınır. Dolayısıyla eğitim-felsefe ilişkisi çok boyutludur ve eğitim sistemlerinin temelinde felsefi bakış açısı bulunur.
Eğitim Programlarının Felsefi Temelleri: Eğitim ve öğretim programları, bir felsefi çalışmanın ve kabulün ürünüdür. Eğitim programlarının oluşturulması ve planlanmasında felsefeden yararlanılır. Her eğitim programı belirli bir felsefi yaklaşıma dayanır ve genellikle belirli bir felsefi temel üzerine kurulur.
Felsefenin Kurumsal Etkisi: Benimsenen felsefi bakış açısına uyum, kurumsal etkililiği ve verimliliği artırır. Bir eğitim sisteminde belirli bir felsefi yaklaşımın benimsenmesi, örgütsel ve bireysel amaçların gerçekleşmesine katkı sağlar. Eğitim felsefesinin uygulayıcılar tarafından kabul edilmesi, etkili kurumların ve daha verimli bireylerin oluşumuna olanak tanır.
Bu noktalardan hareketle, eğitim sistemlerinin temelinde felsefi bir bakış açısının bulunduğu ve bu bakış açısının eğitimin her aşamasını etkilediği sonucuna varılabilir. Eğitim felsefesi, eğitimdeki amaçların belirlenmesinden, programların oluşturulmasına, öğretim yöntemlerinin belirlenmesinden, değerlendirme süreçlerine kadar geniş bir yelpazede etkilidir.
Tanım ve İlişkiler: Eğitim felsefesi, eğitim ve felsefenin etkileşiminin eğitim alanında uygulanması olarak tanımlanır. Felsefe, tüm disiplinlerin yönlendirilmesi, işlenmesi ve değerlendirilmesi için temel bir rehberdir. Eğitim ise genellikle üç farklı alan betimlemesiyle tanımlanır: Bireyin davranışını kasıtlı ve istendik yönde değiştirme süreci olarak, sosyo-ekonomik politik bir kurum olarak eğitim kurumları ve uygulamalı bir bilim alanı olarak.
İşlevler:
- Eğitimin Dış Görünüşü, İçeriği ve Kullanılan Dil:
- Eğitimin dıştan görünüşü bağlamında kültür ile eğitim uzlaşıları ve eğitimin kültür tarafından algılanışı veya eğitimin kültürünün algılanışı ele alınır.
- İçeriği boyutunda eğitimi yönlendiren ilkeler, temel çıkış noktaları, idealler ve eğitim tasarımı konuları ele alınır.
- Kullanılan dil bağlamında eğitime ilişkin kavramların terimleştirilmesi ve olması gereken dil konularında felsefe eğitim alanına katkı sağlar.
- Eğitimin Program Geliştirme Süreci:
- Amaçların temel sayıltılarının açıklığa kavuşturulması, aday amaçların belirlenmesi ve değiştirilmesi, amaç iç ve dış tutarlılıklarının değerlendirilmesi ve amaçların önem sırasına konulması konularında eğitim felsefesi program geliştirme sürecine katkı sağlar.
- Eğitim Kurumlarının Yönetimi:
- Okulun misyon ve vizyonunun belirlenmesi ve bir felsefenin uygulanması.
- Örgütteki inançlar, değerler ve örgütsel önceliklerin belirlenmesi.
- Okul işgörenlerinin rollerinin tanımlanması ve çalışma koşullarının, mesleki örgütlenmelerin, yönetimsel strateji ve taktiklerin belirlenmesi.
- Eğitim Politikalarının Yönlenmesi:
- Eğitim politikalarının belirlenmesi, değerlendirilmesi ve uygulanması.
- Eğitim sisteminin temelinde yatan insan anlayışlarının değerlendirilmesi.
- Eğitim politikalarının sürekli, kapsayıcı ve geliştirici özelliklere sahip olmasının sağlanması.
- Eğitim Sorunlarının Çözümlenmesi:
- Tüm eğitim sorunlarının felsefi bir bakış açısıyla ele alınması, değerlendirilmesi, eleştirilmesi ve irdelenmesi.
- Eğitimi her yönüyle aydınlatma, yönlendirme ve netleştirme.
- Değerlerin Oluşturulması ve Aktarılması:
- Eğitimcilerin ve öğretmenlerin değerlerin oluşturulması ve aktarılması konusunda yöntem ve tekniklerin öğretilmesi.
- İnsanlığı bir değer olarak görüp, eğitilen bireyin hem kendisi hem de insanlık için değerler yaratması.
Daimicilik (Perennializm) Felsefesi, eğitim felsefesi akımlarından biridir ve genellikle idealist ve realist felsefelerden etkilenmiştir. Bu felsefe akımı, eğitimde değişmeyen gerçeklikleri ve evrensel doğruları vurgular. Daimicilik felsefesine göre, gerçeklik bütün zaman ve mekanlarda değişmez, bu nedenle geçmişin bilgisi ve kültürel değerleri günümüz eğitimine rehberlik etmelidir.
Daimicilik felsefesinin ana özellikleri şunlardır:
- Evrensel Gerçeklik İnancı: Daimicilik felsefesi, insan doğasının ve evrenin değişmeyen gerçekliklerine inanır. Bu nedenle eğitim, zaman ve mekanın ötesinde evrensel doğrulara dayanmalıdır.
- Kültürel Değerlerin Aktarımı: Daimiciler, kültürel değerlerin eğitim yoluyla aktarılmasını önemserler. Geçmişin bilgisi ve kültürel mirası, gelecek nesillere aktarılmalıdır.
- Zihinsel ve Ruhsal Gelişim: Eğitim, öğrencilerin zihinsel ve ruhsal potansiyellerini geliştirmeyi amaçlar. Akıl ve irade kullanımı, öğrencilerin içsel potansiyellerinin ortaya çıkmasına yardımcı olur.
- Konu ve İçerik: Öğretim programları, evrensel ve değişmeyen gerçeklere odaklanır. Klasik eserler ve temel bilgiler, öğrencilere sunulur.
- Öğretim Yöntemleri: Ezberleme, mantıklı akıl yürütme ve tümdengelim gibi geleneksel öğretim yöntemleri kullanılır.
- Öğretmen Rolü: Öğretmenler, uzmanlık alanlarında bilgi sahibi olmalı ve öğrencilere dostça bir ortam sunarak onların öğrenme isteklerini teşvik etmelidir.
- Öğrenci Anlayışı: Öğrencilerin, kendileri için en iyi olanı belirleyecek olgunluğa sahip olmadıkları düşünülür. Bu nedenle öğrenciler, öğretmenlerin rehberliğinde bilgi ve becerilerini geliştirmeye çalışırlar.
- Sınıf Yönetimi: Disiplin ve düzen, daimicilik felsefesine göre önemlidir. Sınıf ortamında evrensel gerçeklerin öğrencilere aktarılmasına odaklanılır.
Esasicilik (Essentialism) Felsefesi
Esasicilik (Essentialism) Felsefesi, eğitim felsefesi alanında önemli bir akımdır ve genellikle gerçekçi felsefeden etkilenir. Bu felsefe akımı, eğitimin temel amacının kültürlerin mirasının aktarılması olduğunu savunur. Esasicilik felsefesine göre, eğitim, öğrencilere gerçek yaşamda geçerli olan bilgi, beceri ve değerleri öğretmeyi amaçlar. Bu felsefenin savunucuları arasında William Bagley, Issac Kandel ve Henmen H. Horne gibi isimler bulunmaktadır.
Esasicilik felsefesinin ana özellikleri şunlardır:
- Kültürel Mirasın Aktarılması: Eğitim, öğrencilere geçmişte denenmiş ve doğruluğu kanıtlanmış bilgi, beceri ve değerleri aktarmayı amaçlar. Bu şekilde, kültürel mirasın gelecek kuşaklara aktarılması sağlanır.
- Toplumsal ve Kültürel Varlık Olarak İnsan: Esasicilik, insanı toplumsal ve kültürel bir varlık olarak görür. Bu nedenle, toplumsal kültürde bulunan kesin doğruların yeni kuşaklara aktarılması ve kültürel mirasın korunması önemlidir.
- Öğrenmenin Temeli: Esasicilik felsefesine göre, öğrenme zorunlu olarak disiplinli çalışmayı gerektirir. Öğrencilerin belirlenmiş bir içeriği özümsemesi ve gerçekleri anlaması esastır.
- Konu ve İçerik: Derslerin içeriği, başat kültürel değerlerle donatılmış olmalıdır. Öğrencilerin anlamadığı veya çözemediği konular programa dahil edilmez.
- Öğretim Yöntemleri: Esasicilik, öğrencilere disiplinli çalışma ve bilgiyi özümseme üzerine odaklanır. Geleneksel öğretim yöntemleri ve doğrudan aktarım esas alınır.
- Öğretmen Rolü: Öğretmenler, kültürel mirası öğrencilere aktarmakla görevlidir. Öğretmenlerin rolü, öğrencilere doğru bilgileri ve gerekli becerileri uygun yöntemlerle aktarmaktır.
- Öğrenci Anlayışı: Esasicilik felsefesine göre, öğrencilerin öğrenme sürecinde disiplinli olmaları ve öğretmenlerin rehberliğini takip etmeleri beklenir.
- Sınıf Yönetimi: Esasicilik, sınıf ortamında sürekli denetim ve disiplini önemser. Öğrencilerin dikkatlerinin dağılmasını engellemek için sıkı bir düzen kurulur.
Esasicilik felsefesi, öğretmen ve konu merkezli, gelenekçi ve disiplinci bir eğitim anlayışını yansıtır. Öğretmenlerin, öğrencilere kültürel mirası aktarmak ve öğrencilerin
disiplinli bir şekilde öğrenmelerini sağlamak için çaba göstermeleri beklenir. Ancak, eleştirmenler, bu yaklaşımın öğrencilerin yaratıcılığını ve eleştirel düşünme becerilerini engelleyebileceğini savunurlar.
İlerlemecilik (Progressivism) Felsefesi,
İlerlemecilik (Progressivism) felsefesi, eğitimde önemli bir akımdır ve pragmatik felsefeye dayanır. Bu felsefe, değişimi ve gelişimi amaçlar ve geleneksel eğitim anlayışlarına karşı bir alternatif sunar. İlerlemecilik felsefesinin temel savunucuları arasında Hareclitus, Protagoras, Gogias, Prodikos, Hippias, Bacon, Auguste Comte ve John Dewey gibi isimler bulunmaktadır.
İlerlemecilik felsefesinin ana özellikleri şunlardır:
- Değişime Açıklık: İlerlemecilik, değişime açık bir felsefedir ve toplumu yeniden yaratmayı, demokrasiyi egemen kılmayı, deneme-yanılma yöntemiyle yaşamı öğrenmeyi ve bireyin gelişimini amaçlar.
- Öğrenci Merkezli Yaklaşım: Eğitim sürecinde öğrencilerin ilgi ve ihtiyaçlarına odaklanır. Problem çözme yöntemiyle öğrenmeyi teşvik eder.
- Demokratik Ortam: İlerlemecilik, demokratik bir eğitim ortamı sağlamayı ve öğrencilerin eleştirel düşünme ve özeleştiri becerilerini geliştirmeyi hedefler.
- Öğrenme Süreci: Eğitim, yaşamın bir parçası olarak görülür ve öğrenme süreci öğrencilerin ilgi ve ihtiyaçlarına göre şekillenir.
- Öğretmen Rolü: Öğretmenler, öğrencilere rehberlik etmek ve öğrenme sürecini yönlendirmekle görevlidir. Öğretimde demokratik ve işbirliğine dayalı bir ortam oluştururlar.
- Öğretim Programı: İlerlemecilik, öğrencilerin gelişimine uygun bir şekilde öğretim programlarının oluşturulmasını savunur. Programlar, öğrencilerin yaşantılarına dayalı olarak düzenlenir ve değişime açıktır.
- Ölçme ve Değerlendirme: Ölçme ve değerlendirme süreçleri, öğrencilerin problem çözme becerilerini ve yaşamla bağlantılı bilgiyi ölçmeyi amaçlar.
Yeniden Oluşturmacılık (Reconstructionism) Felsefesi
Yeniden Oluşturmacılık (Reconstructionism) felsefesi, eğitim alanında önemli bir akımdır ve pragmatik felsefeye dayanır. Gelişmeci değil, değiştirmeci bir yaklaşımı benimser. Bu felsefe, toplumun var olan değerlerinin yeniden yorumlanması ve toplumu daha iyi bir şekilde yeniden inşa etmesi gerektiğini savunur.
Yeniden oluşturmacılık felsefesinin temel özellikleri şunlardır:
- Değiştirme Odaklılık: Yeniden oluşturmacılık, toplumu var olan bunalımlardan kurtarmak için değerlerin yeniden yapılandırılması gerektiğini savunur. Değişimi hedefler ve eğitimi bu değişime hizmet edecek şekilde şekillendirir.
- Toplumsal Sorunlara Çözüm: Toplumun karşı karşıya olduğu sorunların çözümünde eğitimin önemli bir rolü olduğunu vurgular. Eğitim, toplumsal sorunları analiz etme, yorumlama ve çözme sürecine katkı sağlamalıdır.
- Demokratik Değerler: Eğitim sürecinde demokratik değerlerin egemen olması gerektiğini savunur. Eğitim, bireylere demokratik bir yaşam tarzını benimsetmeyi amaçlar.
- Değişime Açık İçerik: Öğretim içeriği sürekli değişime açık olmalıdır. Mutlak doğruların olmadığı ve kültürel mirasın eleştirel olarak incelenmesi gerektiği vurgulanır.
- Uygulamaya Yönelik Yaklaşım: Eğitimde kuram ve uygulamanın bir bütünlük içinde ele alınması önemlidir. Öğrencilerin bilimsel ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirecek uygulamalara ağırlık verilir.
- Demokratik Sınıf Ortamı: Sınıf ortamında demokratik bir atmosferin oluşturulması ve öğrencilerin katılımının teşvik edilmesi önemlidir.
Politeknik Eğitim
Politeknik eğitim, çok yönlü teknik ve beceri kazandırmayı amaçlayan bir eğitim modelidir. Temel amacı, insanların çok yönlü gelişimini sağlayarak toplumsal barış, kardeşlik ve adaletin tesisi ve sömürünün sona erdirilmesine katkıda bulunmaktır. Politeknik eğitim, özellikle diyalektik materyalist felsefeye dayanan sosyalist ülkelerde uygulanmıştır.
Politeknik eğitimde, insanların zihinsel ve bedensel çalışmalarının birleştirilmesi önemlidir. Bu yaklaşım, insanların çok yönlü yetişmesini ve doğaya egemen olmalarını, üretici güçlerin gelişimini sağlamayı amaçlar. Politeknik eğitimin ilkeleri arasında yaşam boyu eğitim, bilimsellik, demokratikleşme, üretim için eğitim ve çok yönlü gelişim bulunmaktadır.
Eğitim programı, çok yönlü yetişmeyi sağlayacak şekilde tasarlanmalıdır. Öğretim ilke ve yöntemleri, uygulamaya ve kurama dayalı olmalıdır. Öğrencilerin diyalektik akıl yürütme becerileri ve üretim katkısı gibi konular ölçme ve değerlendirme sürecinde önemlidir. Öğretmenin ideolojik liderlik, beceriklilik ve üretim yöneticisi olması beklenir.
Politeknik eğitimde öğrenci, üretimin merkezinde olmalı ve çok yönlü gelişimi hedeflemelidir. Öğretim programı, öğrencilerin sosyalist politik ve moral inanışlarla uyumlu, geniş perspektifte yetenekli ve dengeli kişiliklere sahip olmalarını amaçlamalıdır. Okul, endüstri kurumları gibi üretim merkezleri gibi işlev görmeli ve öğrencilerin kolektif bilinçlerini oluşturacak etkinliklere yer vermelidir.
Sonuç olarak, politeknik eğitim, diyalektik materyalist felsefeye dayanan ve insanların çok yönlü gelişimini amaçlayan bir eğitim yaklaşımıdır. Bu model, insanların üretim becerilerini geliştirmek ve toplumsal dönüşümü sağlamak için önemli bir araç olarak görülmektedir.
Moderatör tarafında düzenlendi: